Kommunen får hård kritik från Rosvikborna

Ett starkt eget engagemang var en av motiveringarna då Rosvik utsågs till Årets by 2011. Men Rosviksborna upplever sig nu bortglömda av Piteå kommun.

Nyrenoverade lokaler i Folkets hus Royal.

Nyrenoverade lokaler i Folkets hus Royal.

Foto: Mariann Mannberg

Rosvik2019-08-15 09:48

"Den ljusa byn vid kusten" är epitetet som följer Rosvik. Rosån slingrar sig mellan hus och gårdar som en glittrande tråd som håller samman byn. Gatorna går mellan välklippta gräsmattor och prunkande trädgårdar. Här finns en hamn och badplats, centrum med matbutik, låg- och mellanstadieskola och ålderdomshem. Byn har en stark idrottsrörelse och ett femtontal andra föreningar med Rosviks byautvecklingsförening som sammanhållande kraft.

Vi har träffats vid den gamla samlingsplatsen, Folkets hus Royal. Av det gamla finns snart bara skylten och den gamla filmprojektorn kvar. Rosviks medborgarhusförening har renoverat in- och utvändigt, installerat bergvärme och iordningställt ställplatser för campare med mera.

Ett "framgångsrikt byautvecklingsarbete" var huvudmotiveringen då Rosvik utsågs till Årets by 2011. Piteå kommun motiverade också utmärkelsen med att byns framåtanda lägger grunden för "fortsatt stark livskraft, positiv utveckling och välbefinnande".

– Men nu känns det som att vi är bortglömda, säger Leif Sandström som är en av eldsjälarna i föreningen. Leif Edström som är ledamot i medborgarhusföreningen håller med.

– Det är som om kommunen dragit en gräns vid Norrfjärden.

"Här möts hav och land, skog och äng" är en annan beskrivning som både Piteå kommun och mäklare ofta använder. Men gränserna mellan de olika naturtyperna börjar bli suddiga. De strandnära villaområdena har förlorat sin utsikt. Ur vissa vägar spirar gräs och på barnens skolväg finns stora hål i asfalten.

– De himlar med ögonen när vi påtalar det för kommunen, säger Inga-Maj Larsson som också är engagerad i byautvecklingsföreningen.

För byautvecklingsföreningen är underhållet en knäckfråga.

– Stora fordon kör längs E4 för att komma hit och klippa gräset. Det är slöseri med resurser och en miljöfråga. Vår största önskan är att få resurser till egen skötsel av underhållet, säger Inga-Maj.

– Största delen av den arbetande av befolkningen pendlar ut härifrån. Vi bidrar med mycket skattepengar men får lite tillbaka, säger Leif Sandström och tillägger ironiskt,

– Men vi har ju i alla fall fått en barack.

Föreningen har varit del av kommunens arbete med en ny fördjupar översiktsplan för byn. Nu väntar man med spänning på den handlingsplan som ska tas fram innan årets slut.

– Vi drömmer om den dag vi läser i tidningen att "Nu satsar kommunen på Rosvik".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!