Rosågränd stängs – nu ska ytterligare ett boende bort

Det är nu klart att äldreboendet Rosågränd i Rosvik stängs. Beslutet togs av socialnämnden som nu planerar att lägga ner ytterligare ett boende.
– Besparingsbeslut är aldrig roliga men det är nödvändigt för att få en budget i balans, säger Sven-Gösta Pettersson (S), ordförande.

Äldreboendet Rosågränd i Rosvik kommer att läggas ner och avvecklas under 2025. (Arkivbild)

Äldreboendet Rosågränd i Rosvik kommer att läggas ner och avvecklas under 2025. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Rosvik2024-10-30 17:30

I våras presenterades ett förslag till inriktningsbeslut om att äldreboendet Rosågränd med sina 18 boendeplatser skulle läggas ner. Detta för att spara pengar då socialnämnden dras med stora underskott. Helårsprognosen är satt till minus 48 miljoner kronor.

Protesterna mot en nedläggning av boendet har varit många och kritiska röster har höjts från både personal, anhöriga och bybor. Men protesterna har inte lett till någon förändring i beslutet. På onsdagen beslutade en oenig socialnämnd att lägga ner boendet och avveckla verksamheten under 2025.

Vad händer med de boende?

– De kommer att beredas plats på andra boenden utifrån tillgång och önskemål, säger Eva Börjesson Öman, socialchef.

Vad som kommer att hända med det 20-talet anställda som jobbar på Rosågränd är inte klart men enligt socialchefen förs det samtal med personalen om nya arbetsplatser.

undefined
Socialchefen Eva Börjesson Öman säger att det förs samtal med personalen på Rosågränd om arbeten på andra boenden. (Arkivbild)

– De erbjuds andra alternativ och vi vill ju att personalen stannar kvar i verksamheten, säger Eva Börjesson Öman.

Hur känns det att ta ett sådant här beslut?

– Besparingsbeslut är aldrig roliga men det är nödvändigt att ta för att klara kompetensförsörjningen och få en budget i balans, säger Sven-Gösta Pettersson (S), ordförande.

Ellinor Sandlund (M) lyfte ett eget förslag vilket var att göra om Roknäsgården till ett biståndsbedömt trygghetsboende. Förslaget stöddes av Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna. Enligt henne skulle det ge en besparing på 20 miljoner kronor.

– Vi har varit upp till Arvidsjaur och hälsat på i ett liknande boende och blev mycket imponerade av det. De som flyttat dit har blivit piggare, behöver mindre medicin och har fått ökad livskvalitet, säger hon.

undefined
Ellinor Sandlund (M) är väldigt besviken över att Rosågränd läggs ner och att hennes förslag att istället göra om Roknäsgården till ett biståndsbedömt trygghetsboende avslogs. (Arkivbild)

Hur besviken är du över att ditt förslag röstades ner?

– Väldigt besviken. Det alternativet hade sparat pengar och höjt kvaliteten i omsorgen. Men samtidigt visste jag att det skulle bli så här, vi är ju i minoritet.

Hur tänker du kring Rosågränd?

– Rosågränd är ett bra boende där både boende och personal trivs. Jag är rädd för att det blir en personalflykt. Vad jag har hört är det en som kommer att följa med till ett nytt boende när man stänger i Rosvik. Riktigt så kanske det inte blir men det blir definitivt inte hela personalstyrkan som hänger med.

Utöver nedläggningen av Rosågränd beslutade socialnämnden om andra tunga besparingar. Det handlar om avvecklingen av en gruppbostad för en besparing på 6,6 miljoner och en besparing på Samvarons verksamhet med 1,2 miljoner. Nämnden beslutade också om ett nytt inriktningsbeslut som går ut på att spara in ytterligare 30 till 50 boendeplatser inom särskilt boende.

undefined
Sven-Gösta Pettersson, (S) ordförande för socialnämnden och socialchefen Eva Börjesson Öman håller båda med om att nedläggningen av Rosågränd är nödvändig för att närma sig en budget i balans. (Arkivbild)

– Vi behöver få en budget i balans och måste göra besparingar. Det innebär att vi behöver lägga ner ett boende till helt enkelt och vilket det blir kommer vi att besluta om i januari, säger Sven-Gösta Pettersson och tillägger:

– Trots att vi gör de här indragningarna av boendeplatser så kommer Piteå att ha förhållandevis många platser sett till jämförbara kommuner.

Vilken gruppbostad blir det?

– Det har vi inte gått fram med men kommer att göra det mycket snart, säger Eva Börjesson Öman.

Bortsett från nedläggningen av Rosågränd var nämnden enig i sina besparingsbeslut. 

Sammanlagda besparingar:
Nedläggning av särskilda boendet Rosågränd: 12,6 miljoner kronor per år (18 platser)
Förändring av Samvarons verksamhet: 1,2 miljoner per år.
Nedläggning av gruppboende: 6,6 miljoner per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!