”Kan inte syssla med småaktig konkurrens”

Om två är smäller det. Piteå och Luleå fyller 400 år. Det ska firas med en gemensam näringslivsgala och kommunerna har flera saker på agendan för att stärka samarbetet.

Fyra S-kommunalråd som vill stärka samarbetet. Från vänster: Anders Lundkvist och Helena Stenberg, Piteå, tillsammans med Niklas Nordström och Lenita Eriksson, Luleå.

Fyra S-kommunalråd som vill stärka samarbetet. Från vänster: Anders Lundkvist och Helena Stenberg, Piteå, tillsammans med Niklas Nordström och Lenita Eriksson, Luleå.

Foto: Kenny Johansson

ROSVIK2019-06-26 19:40

På onsdagen kom S-kommunalråden Helena Stenberg och Anders Lundkvist, Piteå, och Niklas Nordström och Lenita Eriksson, Luleå, till parken i Rosvik för att berätta om det goda samarbetet.

Platsen kan likna en demilitariserad zon, numera råder dock inget krigstillstånd mellan kommunerna, tvärtom, sades det.

– Visst finns det konkurrens men det handlar nog mer om en lekfull tävling, säger Lenita Eriksson.

– Sverige har växt med tre miljoner invånare men i Norrbotten minskar befolkningen. Då kan vi inte syssla med småaktig konkurrens. Vi har ett ansvar för att se till att kommunerna utvecklas, säger Niklas Nordström.

Han och kollegorna gav exempel på hur samarbetet stärkts. Ett är Piteås kostförsörjning till äldreomsorgen i Luleå. Ett samarbete som satt sig, säger Niklas Nordström.

– Vi ska spara 300 miljoner kronor de närmaste åren. Vi skulle aldrig ha kunnat ta kostnaderna med matdistributionen. Det var ingen spikrak väg. Men nu är produktionen igång.

– Och det har skapat tio nya arbetstillfällen, säger Anders Lundkvist.

Kommunalråden är också eniga om att hålla koll på Norrbotniabanan.

– Vi kan inte stoppa arbetet med att påverka så att den verkligen blir av, säger Helena Stenberg.

Niklas Nordström säger att det är oroande att länsstyrelsen i Västerbotten har för få handläggare som kan arbeta med tillstånd.

– Det kan ge två, tre års försening av banan.

Helena Stenberg berättar att i höst ska kommunerna dra igång workshops för näringslivet och kommunerna ska gå in i det så kallade NOD-projektet som tar fram hur banan ska byggas inom de respektive kommunerna.

Vad gäller Luleå vill Niklas Nordström att banan passerar Luleå Airport, ett östligt alternativ. Trafikverket arbetar med ett västligt altenativ där banan går över Storheden.

Luleå och Piteå samverkar också kring projektet Hemlängtan som vill locka folk från Stockholm till Norrbotten. Hittills har arrangemangen bland annat genomförts på Skansen och på Junibacken. Nu finns idén att rikta insatsen mot förorterna och de som kommer till Norrbotten ska erbjudas en kompetensväxling.

– Vi har bra utbildningsmöjligheter för det, säger Anders Lundkvist.

Om två år fyller både Piteå och Luleå 400 år och det ska firas gemensamt med bland annat en gemensm näringslivsgala. I Piteå blir år 2020 ett barnens år med dialoger, teater och utställningar.

– Då blir barnkonventionen lag i Sverige och då ska vi göra en dialog- och demokratisatsning mot barn. Det kan handla om både utställningar och teater, säger Helena Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!