Jägare sågar Naturvårdsverkets förslag

Naturvårdsverket vill öka avskjutningen av älg och föreslår en rad åtgärder. Men älgjägarna är tveksamma.

Älgen orsakar stora skador på skogen och Naturvårdsverket konstaterar att avskjutningsmålen inte uppfylls. Därför föreslår verket bland annat att jakttiden förlängs till sista februari.

Älgen orsakar stora skador på skogen och Naturvårdsverket konstaterar att avskjutningsmålen inte uppfylls. Därför föreslår verket bland annat att jakttiden förlängs till sista februari.

Foto: Mariann Mannberg

Rosvik2020-01-02 18:30

Naturvårdsverkets förslag för att öka avskjutningen av älg är ute på remiss. Anledningen till förslaget är de stora skador som älgen orsakar på skogen. Naturvårdsverket har konstaterat att avskjutningsmålen inte uppfylls och vill därför förlänga jakttiden från den 1 september till den sista februari.

 Enligt verket sköts 87 procent av de tilldelade älgarna under 2017/2018.

– Jakten brukar börja den första lördagen i september då det är lovligt. Det är för att folket inte ska behöva ta ledigt onödigt mycket. Naturvårdsverkets förslag är oväsentligt, säger Lars-Erik Andersson, ordförande i Jägarförbundet i Norrbotten.

– Varje jaktlag bestämmer själva, vilket är väldigt värdefullt. Jag tror det är ytterst få jaktlag som skulle nyttja den förlängda jakttiden, men jag kan ju inte svara för hela länet.

Desamma tror Christer Jonsson, jaktsakkunnig.

– Det är ju en rejäl förlängning, men det är kallare ute och snö vilket ger problem för att bedriva jakt.

Naturvårdsverket vill också ta bort jaktuppehållet under älgarnas brunsttid. Detta förvånar Andersson.

– I Norrbotten har vi inget förbud mot att jaga älg under brunsten. Förr i tiden var det lagstadgat uppehåll. Men i Rosvik jagar vi inte då, liksom många jaktlag. Detta för att både hundar, människor och älg ska få vila.

Även tiden man får jaga under ett dygn föreslås förlängas. Enligt förslaget ska man få jaga från och med en timme före solens uppgång till och med en timme efter solens nedgång.

– Då blir det som för rådjur. Nån timme hit eller dit spelar nog ingen roll, säger Jonsson.

Båda två anser att avskjutningen av älg inte ska öka. Betesskador på tallungskog ökar enligt Naturvårdsverket.

– Det måste vara skogsbolagen som trycker på hos Naturvårdsverket. Skogsägarna tycker att det skjuts för lite älg, säger Christer Jonsson.

– Älgstammen är på nedåtgående, säger Lars-Erik Andersson.

Hur mycket älg som finns är lokalt.

– Det måste vara valfritt hur man vill göra med jakttiderna. Det hänger ju på hur älgstammen ser ut i jaktområdet. Finns det mycket älg så ska den skjutas och det bedömer varje jaktlag. Är det lite älg så ska man vara mer restriktiv, säger Jonsson.

Naturvårdsverket förslår också begränsade möjligheter för länsstyrelserna att reglera jakten. Där går man skogsbruket till mötes. Vidare föreslås att länsstyrelserna inte ska ha möjlighet att undanta områden med rörligt friluftsliv från älgjakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!