Hemtjänstpersonal besvikna över flytt till Norrfjärden

Hemtjänsten i Rosvik ska slås ihop med Norrfjärden enligt ett förslag från Piteå kommun. "Det handlar om vår arbetsmiljö och att vi bör ha närhet till vårdtagarna. Det här är riktigt dåligt", säger vårdbiträdet Yvonne Öhman Nilsson.

Felicia Öhman, Gayle Viklund, Yvonne Öhman Nilsson och Sara Lundgren, kämpar för att få behålla hemtjänstens lokal i Rosvik.

Felicia Öhman, Gayle Viklund, Yvonne Öhman Nilsson och Sara Lundgren, kämpar för att få behålla hemtjänstens lokal i Rosvik.

Foto: Maria Johansson

Rosvik2023-06-05 20:00

När hemtjänstgruppen i Rosvik fick information på ett gruppmöte att de skulle flyttas till Norrfjärden och att de skulle utgå därifrån och att sammanslagningen skulle börja gälla från den 1 september blev oron och besvikelsen stor i gruppen. Anledningen till detta är nya lagen om elvatimmarsregeln.

– Vår reaktion blev mycket kraftig. Vid nyår började vi jobba tillsammans med Norrfjärden i ett polsystem där vi täcker upp för varandra. Det tycker vi är bra och vi vill gärna fortsätta att utveckla det. Samarbetet mellan Rosvik och Norrfjärden tycker vi är unikt och positivt, säger Yvonne Öhman Nilsson, vårdbiträde.

Hon beskriver att de haft två personal som gått delad tur på helger och då har en av dem kunnat åka till Norrfjärden och stötta upp vid behov.

Personalen upplever stora förändringar på kort tid som inte hunnit utvärderas. Dels nya polsystemet och så satte man in samordnare för en tid sedan. Då tappade Rosvik och Norrfjärden tjänster.

– I egenskap av skyddsombud har jag påtalat hög korttidsfrånvaro och att personal inte stannar kvar. Det är redan nu svårt att rekrytera till ytterområdena, men med det här förslaget att vi ska flytta blir det än svårare med rekrytering, säger Sara Lundgren, som är tjänstledig på grund av studier.

Hemtjänstpersonalen är besvikna och de tycker att det känns som att de får ta del av saker sist och får saker kastade över sig, bara för att de befinner sig längst ut i kommunens periferi.

– Det är för dåligt, säger hon.

Personalen ser hur vårdtagarna blir påverkade av Piteå kommuns beslut, då det kommer att innebära längre inställelsetid. Många har uttryckt att de inte längre vill bo kvar i sina hem om tryggheten kommer att försvinna.

– Om en vårdtagare larmar på Trundön tar det minst 45 minuter innan vi är där hos dem. Har det hänt en trafikolycka på E4 tar det ännu längre. Vi säger alltid när vi åker från en vårdtagare att 'larma vi är ju i närheten', säger Felicia Öhman och undersköterskan Gayle Viklund lägger till.

– Det blir fler ansikten vårdtagarna kommer att träffa och de tycker att det känns otryggt om vi inte är i närheten. Behöver någon uppsöka toaletten så hinner de kanske göra ned sig innan vi hinner dit. Det är inte värdigt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!