Förskolan har varit ett fristående alternativ för småbarnsföräldrar i Rosvik sedan augusti 1993. Då tog personal över driften i samband med att kommunen skulle stänga förskolan på grund av sparkrav. En ekonomisk förening har ansvarat för Maskrosen i drygt 25 år, men till sommaren är det slut med det.
– Det har varit ett svårt beslut att ta, men nu har vi i alla fall bestämt oss för att låta Piteå kommun ta över vår förskola, säger Renée Strand, förskolechef och styrelseledamot i Maskrosens ekonomiska förening.
Enligt henne har beslutet vuxit fram under hösten då både hon och styrelseledamoten Martina Gustavsson har känt att det är dags att göra något nytt efter 19 respektive 15 år i verksamheten.
– Det administrativa arbetet inom de fristående förskolorna ökar hela tiden och vi är inget undantag. Det tar både tid och ork från det som både jag och Martina brinner som allra mest för. Nämligen pedagogiskt arbete och pedagogisk utveckling, säger Renée Strand och tillägger.
– Bristen på förskolepersonal är också en bidragande faktor till att vi kommit till det här beslutet. I dessa tider när det är svårt att få tag på vikarier blir det extra kännbart för oss.
Att Piteå kommun kommer att fortsätta driften efter 1 juli har gjort det svåra beslutet något lättare. Samtliga sex tillsvidareanställda förskollärare och barnskötare har blivit erbjudna fortsatt anställning.
– Det känns jätteskönt för oss i styrelsen. Vi har även några personer på tidsbegränsad anställning vars anställning går ut vid sommaren, men vår förhoppning är att de också ska få jobb inom kommunen ifall det är så att de vill, säger Renée Strand.
Renée Strand och Martina Gustavsson kommer inte att fortsätta på Maskrosen. I stället har de planer på att vidareutbilda sig.
– Jag håller på att utbilda mig till hälsorådgivare, säger Renée Strand.
Totalt berörs 39 barn på tre förskoleavdelningar och Renée Strands förhoppning är att det ska bli så lite förändring som möjligt för dem.
– Hur stor förändringen blir beror mycket på hur många i personalen som väljer att jobba kvar, säger hon.
Vad säger föräldrarna?
– De var inte jätteglada när de fick beskedet och det känns ju lite jobbigt. De har gjort ett aktivt val att komma hit och det är vår förhoppning att man kan behålla mycket av den anda som vi har byggt upp, säger Renée Strand.
Martina Gustavsson är också mån om att göra ett bra avslut.
– Vi ska göra den bästa överlämning vi kan så att den nya förskolechefen får med sig vad som har varit uppskattat från föräldrarna och på vilket sätt vi har jobbat, säger hon.
Några föräldrar har uttryckt oro över vad som händer med Maskrosens Reggio Emilia-pedagogik som bland annat uppmuntrar och utmanar barnen att utforska saker på egen hand. Där får de till viss del lugnande besked av för- och grundskolechefen Elisabeth Fjällström vid Piteå kommun.
– Läroplanen utgår väldigt mycket utifrån Reggio Emilia. På så sätt är det inte alltför stor skillnad, men jag kan inte garantera att det fortsättningsvis kallas för en profilerad förskola, säger hon.
Piteå kommun kommer att starta förhandlingar med de fackliga organisationerna kring hur övergången ska ske.
– Den här förskolan har ett gott renommé och en god kvalité. Vi jobbar nu för att vi ska kunna ge så bra förutsättningar som möjligt även fortsättningsvis. Sedan kanske det inte blir exakt som de har det idag, säger Elisabeth Fjällström.