– Det är nog flera miljoner frimärken i lokalen, sade Ulf Andersson, kassör i Piteå frimärksklubb när PT besökte Folkets hus i Rosvik.
Själv har han cirka 40 000 hemma i bostaden.
På plats fanns ett 40 tal män försedda med ett oräkneligt antal frimärksalbum och hos en del fanns också lådor med gamla vykort och brev.
– Det är fjärde gången vi genomför den här typen av träff och det är andra gången vi är i Rosvik, förklarade Ulf Andersson, som sade att mötet gick ut på att för att sälja och köpa frimärken.
Deltagarna kom från Norrbotten och Västerbotten, dessutom tre frimärkssamlande finländare från Uleåborg.
Inga frimärken före 1855
Vi förstår att detta med filateli är fylld med mycket historik. Före 1855 fanns inga frimärken, då betalade folk utifrån hur långt försändelsen skulle skickas. 1855 kom så exempelvis frimärket fyra shilling banco och ett sådant bjöd en säljare ut på lördagen. För PT förklarade mannen som vill vara anonym att han har slutat samla och nu säljer hela sin samling.
– Man skulle kunna tro att det är de gamla märkena som är mest efterfrågade och dyrast, men så behöver det inte vara. När posten för några år sedan gav ut märkena med bordtennisstjärnan Jo Waldner gjordes en upplaga på 3 000 varav 2 000 gick till Kina. 1 000 blev kvar i Sverige där frimärksklubbar erbjuds köpa block. Vi var en klubb som gjorde det, sade Ulf Andersson, som berättade att ett sådant block med två märken skulle också säljas under lördagen med utropspris 800 kronor.
Likadana märken har sålts på Tradera för 1 000 - 1 600 kronor.
Samlar ortstämplar
PT stötte på flera samlare. Ulf Johansson från Öjebyn visade sin katalog från 1983 med uppgifter om alla de ortstämplar som användes under kung Oscar den andres tid (1885-1911).
– Jag har flera sådan ortstämplar hemma, sade Ulf Johansson, som samlat sedan år 2000.
Bengt Magnusson i Luleå samlar på gamla brev avstämplade i Norrbotten.
– Jag samlar också på udda försändelser som rekommenderade brev. Detta har jag gjort sedan jag var 13 år, sade Bengt Magnusson som hunnit fylla 78.
Han förklarade att de som är intresserad av post-historia genomförs en utställning vid Luleå järnvägsmuseum med start 1 juni.
– Vi ska visa kopplingen mellan posten och järnvägen där det bland annat fanns ambulerande postkontor, sade Bengt Magnusson innan PT lämnade de hängivna samlarna i Rosvik.