Fotboll på skolan – en klassfråga

Lovande spelaren Elias Munoz Sundquist kom in på fotbollsklassen i Hortlax. Men eftersom han bor i Rosvik måste föräldrarna betala 1 200 kronor i månaden för skolskjuts. ”Vi blir straffade för att vi bor långt bort från centrum”, säger pappan Daniel Sundquist.

Dyr dröm. Elias Munoz Sundquist drömmer om att spela i Barcelona när han blir äldre. Därför blev han glad när han blev antagen till fotbollsklassen. "Men det känns tråkigt att det ska kosta så mycket", säger han.

Dyr dröm. Elias Munoz Sundquist drömmer om att spela i Barcelona när han blir äldre. Därför blev han glad när han blev antagen till fotbollsklassen. "Men det känns tråkigt att det ska kosta så mycket", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

ROSVIK2016-09-03 05:00

Elias Munoz Sundquist har utvecklats till en lovande fotbollsspelare i Norra Uniteds lag för pojkar födda 03. 13-åringen lever för sporten och därför var lyckan stor när han klarade testerna och blev antagen till fotbollsklassen på Hortlaxskolan.

– Fotboll är jätteroligt och jag vill jobba med det när jag blir äldre. Min stora idol är Alexis Sánchez och drömmen är att spela i Barcelona, säger Elias Munoz Sundquist.

Men den framtida karriären har redan fått en allvarlig törn. När föräldrarna ansökte om skolskjuts från Rosvik till Hortlax blev det blankt nej från Piteå kommun. Eftersom Elias Munoz Sundquist tillhör Porsnässkolans upptagningsområde måste han betala för att ta sig till fotbollsklassen.

– Det är så sjukt. Först uppmuntrar man ungdomarna att söka och bli talanger, sedan bidrar man inte med skolskjuts. Det här föder utanförskap. I en kommun ska alla ha samma förutsättningar och du ska inte bli straffad för att du bor långt bort från pudelns kärna, säger Daniel Sundquist.

Han pendlar till SSAB i Luleå och mamman Pamela Munoz jobbar inom äldreomsorgen i Norrfjärden. Att skjutsa sonen var ingen möjlighet – därför blev föräldrarna tvungna att köpa busskort av länstrafiken.

– Det kostar 1 200 kronor för 20 resor tur och retur. Hade Pamela inte fått jobb nu vet jag inte hur vi skulle ha råd med det. säger Daniel Sundquist.

Elias Munoz Sundquist tycker skolan och tränarna är bra. Men han är också ledsen över att utbildningen går ut över föräldrarnas ekonomi.

– Det känns dåligt att det ska kosta så mycket. Kommunen borde åtminstone bjuda på en del av resan, säger han.

Det har gått så långt att han erbjudit sig att sluta skolan när föräldrarna diskuterat bussfrågan.

– Men jag har sagt att vi tar oss råd och betalar det här. Han ska inte bli lidande. Då pantar jag hellre burkar, säger Daniel Sundquist.

Han tycker att det värsta med situationen är att det blir en klassfråga vilka som kan gå fotbollsklasser.

– Vi har en bekant vars dotter är en lovande fotbollstalang. Han har redan sagt att han inte kommer att ha råd att söka dit när hon börjar högstadiet. Ungdomarna drabbas och kommunen kanske förlorar en talang. Jag blir så förbannad.

Hösten 2016 startade Örnässkolan i Luleå en fotbollsklass för högstadieelever och Daniel Sundquist överväger nu att se om Luleå kommun vill ta emot sonen.

– Det är mindre pendlingstid och då kan han åka med mig vissa dagar.

Skolskjuts

Elever har rätt att välja grundskola i hela kommunen. Kommunen ska i första hand utgå från vårdnadshavares önskemål när den placerar en elev vid en viss skolenhet, men får även säga nej om det skulle medföra betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter.

Kommunen ska ordna kostnadsfri skolskjuts till och från den skola som kommunen har placerat eleven i. Kommunen är även skyldig att tillhandahålla kostnadsfri skolskjuts för en elev som valt en annan skola än den kommunen anvisat om det kan ske utan merkostnader för kommunen.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om