Föräldrar känner sig nonchalerade av kommunen

Föräldrar i Rosvik känner sig orättvist behandlade av Piteå kommun när de inte fått föra fram sina åsikter om barnomsorgens sommarverksamhet.

Jeanette Åström, Rosvik, med sonen Valter, 5 år. "Det är barnen som blir drabbade", säger hon om kommunens nedbantade sommarförskola.

Jeanette Åström, Rosvik, med sonen Valter, 5 år. "Det är barnen som blir drabbade", säger hon om kommunens nedbantade sommarförskola.

Foto: Privat

Rosvik2022-02-18 20:49

Som Piteå-Tidningen skrivit så kommer samma koncept som ifjol att gälla för barnomsorgens sommarverksamhet. Det innebär att två förskolor och två fritidshem kommer att hållas öppna.

Konceptet liknar fjolårets men vissa förändringar blir det efter att kommunen skickat ut en enkät där föräldrar fått tycka till.

Missnöjet är dock stort från föräldrar i de norra delarna av kommunen som uttrycker sin besvikelse på sociala medier över att ha blivit nonchalerade.

– De enda föräldrar som fått tycka till är de som använde sig av sommarverksamheten förra året. Så alla andra föräldrar som vände och vred på semestrar för att barnen skulle slippa åka flera mil varje dag har inte haft något att säga till om, säger Jeanette Åström i Rosvik och fortsätter: 

– Det är väldigt missvisande att säga att föräldrar fått tycka till då det endast är en bråkdel som faktiskt fått denna enkät. Sen har många protesterat på andra vis genom bland annat mejl och telefon men det tar man inte hänsyn till.

Hon säger att hon har tur att få semester de veckor Rosviks förskola kommer ha stängt.

– Piteå vill profilera sig som Sveriges barnvänligaste kommun, är det här ett steg i rätt riktning? undrar Jeanette Åström.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Louise Mörk (S) säger att enkäten enbart var riktad till dem som nyttjade barnomsorg ifjol.

– Vi ville veta hur föräldrarna tyckte att verksamheten fungerade förra sommaren och vad vi kan bli bättre på i år. Det går ju inte fråga dem som inte haft sina barn där.

Erika Strålberg, Norrfjärden, jobbar natt på intensiven i Piteå. Hennes man, som jobbar på Sunderby sjukhus, sköter därför lämning av sonen Edwin, 1,5 år.

– Ett sånt här beslut tvingar dem som bor i Norrfjärden och jobbar i Sunderbyn att ta ledigt extra mycket under sommaren. Så utöver den vanliga semestern måste flera veckor föräldrapenning tas ut med resultatet att vi kommer vara borta större delen av sommaren från en verksamhet som har det nog tufft under semesterperioderna. Det borde gå köra någon form av rättviseprincip för oss som bor i de norra delarna, säger hon.

Har ni diskuterat någon rättviseprincip?

– Vi har diskuterat litegrann men ifjol utgick vi ifrån var de flesta barnen fanns. Det gäller att satsa pengarna vi har på bästa sätt. Vi fyller ändå inte upp alla platser fast vi minskat antalet, säger Louise Mörk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!