Fågelö blir naturreservat

Kunoöhällan blir naturreservat. Regeringen har beslutat att inte ta upp Pär Öströms och Johnny Nordings överklagan till prövning.

Per-Anders Jonsson, chef för länsstyrelsens naturskyddsenhet, är glad över regeringens beslut. (Arkivbild)

Per-Anders Jonsson, chef för länsstyrelsens naturskyddsenhet, är glad över regeringens beslut. (Arkivbild)

Foto:

Rosvik2018-12-22 05:00

– Det visste jag inte. Jag tycker att det rent ut sagt är för jäkligt. Staten tar vår mark mot vår vilja, säger Pär Öström.

Han och Johnny Nording företräder Mannöns samfällighet och målet har varit att slippa naturreservatet.

– Vi vill ha det som det alltid varit. Nu kan vi inte nyttja marken som tidigare. Vi känner att vi aldrig har fått förhandla om det här. Det är otroligt dåligt skött av länsstyrelsen, säger Pär Öström.

Regeringen beslut innebär att markägarna har ett år på sig att komma överens med länsstyrelsen om ersättningen för marken. Om inte så skett blir de helt utan ersättning.

– Den ersättning vi erbjudits tidigare känns godtycklig och alldeles för låg. Om nu marken är så viktig som naturreservat så borde den vara värd mer.

Beslutet går inte att överklaga, däremot kan samfälligheten inom ett år stämma staten i mark- och miljödomstolen.

– Vi måste sätta oss ner och prata om hur vi ska göra med det, säger en besviken Pär Öström.

Inte heller Per-Anders Jonsson, chef för länsstyrelsens naturskyddsenhet, kände till regeringen beslut, men till skillnad från Pär Öström uttrycker han glädje över beslutet.

– Det känns roligt. Det formella beslutet att bilda ett naturreservat är redan taget och nu vinner det laga kraft.

Redan i juni 2017 fattade länsstyrelsen ett interimistiskt beslut i avvaktan på ett slutligt beslut om naturreservatet. Detta för att skydda de aktuella områdena, som förutom Kunoöhällan även omfattar Mannerskäret, Stormannerskäret och Lillmannerskäret.

Per-Anders Jonsson säger att länsstyrelsen i mer än tio år försökt komma överens med Mannöns samfällighet, men det gick inte att få till ett avtal. Nu har samfälligheten ett år på sig att komma överens om ersättningen. Alternativet är att de stämmer staten, säger Per-Anders Jonsson.

Vad innebär det för allmänheten att det blir ett naturreservat?

– Normalt är det inga inskränkningar, utan allemansrätten gäller. Vi vill att folk ska kunna besöka området. Däremot kommer det att vara landstigningsförbud på Kunoöhällan under häckningstiden. Bland annat häckar en stor koloni tobisgrisslor precis där man kan stiga i land, säger Jonsson.

Förbudet gäller mellan 1 maj och 31 juli.

När det gäller Kallfjärdens 18 öar, som ligger nära Kunoöhällan, så är det redan naturreservat. Det sammanlagt drygt 1,6 kvadratmil stora området är Norrbottens första marina naturreservat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om