Rosviks nya kvarterskompost den tredje i kommunen

En finns i Öjebyn, en annan på Djupviken – och nu har Rosvik fått en alldeles egen. Kvarterskompost, alltså. Här ska löv och skräp förvandlas till finfin matjord.

Makarna Inga-Maj och Jörgen Larsson har fått ett nytt skötebarn i och med den nya kvarterskomposten i Rosvik. "Vi är lite ansvariga för den", berättar Inga-Maj Larsson.

Makarna Inga-Maj och Jörgen Larsson har fått ett nytt skötebarn i och med den nya kvarterskomposten i Rosvik. "Vi är lite ansvariga för den", berättar Inga-Maj Larsson.

Foto: Gunnel Ekman

Rosvik2021-10-19 07:30

Området där komposten anlagts har tidigare fungerat som en slags oorganiserad avstjälpningsplats för diverse trädgårdsavfall från de närboende.

– Men nu, när det städats upp och kommunen byggt komposten med flera fack, är det ju mer ordning och reda och ser mycket trevligare ut också, säger Inga-Maj Larsson, som är en av initiativtagarna till Rosvikstorpskomposten, som betjänar cirka 40 hushåll längs Kölvägen och Durkvägen.

undefined
Den nya kvarterskomposten i Rosvik, den tredje i Piteå kommun, har varit igång sedan i våras och första facket börjar redan vara ganska fullt.

Inga-Maj och mannen Jörgen Larsson är litet av ansvariga och föräldrar till projektet och håller ett öga på anläggningen. Båda är engagerade i byn och vill på olika sätt öka Rosviks attraktionsförmåga.

– Jag är ju engagerad i Rosviks byautvecklingsförening och vi har till exempel kämpat för badplatsen och att få bankomat till byn, nu också en distriktssköterskomottagning, förbättrad återvinning och – kanske framför allt – bostäder, så att fler kan flytta in och byn växa, säger Inga-Maj Larsson.

Hon säger att den nya kvarterskomposten visserligen bara är till för cirka 40 hushåll i kvarteret intill, men att det ändå bidrar till att göra byn bättre.

undefined
Både Jörgen och Inga-Maj Larsson är engagerade i Rosviks byautveckling och måna om förbättringar på alla plan. Kvarterskomposten är en del i det.

– Istället för att varje privatperson kör skräp till Bredviksberget komposterar vi här och kommunen hämtar också ris och grenar kostnadsfritt, säger Jörgen Larsson.

undefined
"Lägg riset här"... Intill kvarterskomposten finns möjlighet att lämna kvistar och ris, som kommunen sedan avgiftsfritt hämtar upp. Bra både för miljön och plånboken.

Det första facket i komposten börjar redan vara ganska fullt.

– Men så ska det vara, ett fack för varje år och år fyra har det första facket brunnit klart och vi har fått fin jord istället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!