Den gamla bron har under alla år fyllt en funktion för byborna. Den byggdes för att en bonde lättare skulle kunna ta sig till slåttermarkerna på andra sidan ån.
– I dag kommer den till användning för barnen som bor på den norra sidan av byn. Tack vare att träbron rustas kan skoleleverna snart ta sig med cykel, via mindre trafikerade grusvägar, till skolan på ett säkrare sätt, säger Lars-Erik Andersson som är byaålderman och ordförande i samfällighetsföreningen Byalaget.
Bron är avstängd från biltrafik av trafikverket sedan sju år tillbaka och nyttjas av många.
– Byborna promenerar efter Spelmansvägen över bron. Många säger att de är positiva och tycker att det är bra att vi gör den här satsningen, säger Kurt Lennart Andersson, vice byaålderman.
Den gamla träbron har restaurerats i omgångar, bland annat 1978 och 1991. Den här gången kommer det att kosta cirka 210 000 kronor. Föreningen har sökt och blivit beviljade bidrag.
– Vi har fått 140 000 kronor av länsstyrelsen och 35 000 av Piteå kommun plus att vi går in med en del egna medel, säger Lars-Erik Andersson.
Byalaget har hjälpts åt att hugga, såga, kapa och frakta stockar till timmermannen Kent Vesterlund i Norrfjärden som utför restaureringsarbetet.
– Man kan se att bron har börjat att skeva så det är viktigt att göra åtgärder för att den inte ska bli helt förstörd, säger Kent Vesterlund.
Han har timrat både upp och ned de nya kistorna hemmavid, nu sätter han dem på plats för att sedan kunna räta upp bron. I slutet av september ska han vara klar med projektet som sedan ska inspekteras av en byggnadsantikvarie.
– Jag har rivit kistan som stod närmast land och kastat ut flera ton sten. Nu när nya kistan är på plats ska stenarna tillbaka sen ska jag börja med den andra, säger han.
Under restaureringstiden är bron ordentligt uppstöttad.
– Bron väger cirka tio ton och varje stötta tål tre ton. När jag är klar med kistorna ska jag räta upp den. Det är verkligen hög tid att åtgärda, säger han.
Kent Vesterlund hade hoppats att hitta några äldre fotografier på bron, kanske från 40-talet.
– Man tänker att en gammal träbro är ett ställe där folk kanske stannar till och fotograferar. Men trots att vi har letat mycket har vi hittat få bilder som visar hur träbron såg ut gammalt tillbaka, säger han.