Anmäler Piteå kommun för misstänkt miljöbrott

Länsstyrelsen i Norrbotten har polisanmält Piteå kommun för misstänkt miljöbrott. Anmälan gäller efterarbetet av muddringen av Rosviks småbåtshamn som gjordes förra hösten. ”De gick på eget bevåg”, säger Alexander Lindgren på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsens anmälan gör gällande efterarbetet av muddringen av Rosviks småbåtshamn.

Länsstyrelsens anmälan gör gällande efterarbetet av muddringen av Rosviks småbåtshamn.

Foto: Emil Larsson

Rosvik2018-06-17 06:05

I slutet av september 2017 informerade Piteå kommun att de i början av nästa månad tänkte påbörja muddringen av Rosviks småbåtshamn.

Den sjätte november avslutades muddringen och kommunen inväntade då besked om de kunde förvara muddermassorna i tuber under vintern.

Men enligt Länsstyrelsen i Norrbotten gjordes ingen ansökan om förvaringen och 23 maj i år gjordes ett platsbesök vid småbåtshamnen tillsammans med representanter från Piteå kommun och hamnföreningen i Rosvik.

Och nu har Länsstyrelsen i Norrbotten valt att polisanmäla Piteå kommun för misstänkt miljöbrott. Anmälaren menar att Piteå kommun har ”påbörjat en anmälningspliktig verksamhet utan att anmäla”.

– De gick på eget bevåg och pumpade in i geo-tuber, tillsatte flockningsmedel och kalk för att stabilisera och förhindra att metaller skulle laka ut, säger Alexander Lindgren, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Norrbotten och fortsätter:

– Vattenverksamhet med muddringen är en del men i det här fallet har det blivit behandling av ett avfall och det är en anmälningspliktig verksamhet. Piteå kommun har inte anmält det här. Tanken var god från kommunen att de skulle behandla och göra det här mindre farligt och stabilisera tuberna i ett bättre syfte, men då har man missat att anmäla.

Men det här handlar alltså om en miss från Piteå kommuns sida, enligt dig?

– Ja, en miss från kommunens sida. Men det finns en anledning till varför det här är anmälningspliktigt och tillståndspliktigt då det är större mängder. Det handlar om att det är sulfidjord vilket kan innebära metallutsläpp då sulfidjordmassor har generellt höga metallhalter.

Förundersökningsledare är Aina Pietilä, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Anmälan är färsk och jag håller nu på att läsa in mig. Men generellt går det till så att vi tar ställning till om förundersökningen ska inledas eller inte. Om den inleds kommer det att hållas förhör med Länsstyrelsen i Norrbotten som är anmälare för att reda ut åtgärder som har vidtagits utanför anmälan.

Vad händer sedan?

– Då får jag ta ställning till fortsatta åtgärder efter att jag tagit del av uppgifter som kommit fram i förhören.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!