Allergier ställer krav på förskolan

Femåriga Hugo Lindberg är mycket allergisk mot pälsdjur. Numera kan han gå till dagis utan att bli sjuk. Sedan nyår finns länets första allergianpassade förskola i Rosvik.

Förskoleläraren Anitha Wallin med Ronya Granström i knät berättar hur noga man måste vara med rutiner. Varje dag specialstädas avdelningens lokaler.

Förskoleläraren Anitha Wallin med Ronya Granström i knät berättar hur noga man måste vara med rutiner. Varje dag specialstädas avdelningens lokaler.

Foto: Maria Johansson

ROSVIK2009-06-16 06:00
När man kommer fram till avdelningen Idet på Fassvägens förskola i Rosvik så är dörren stängd och på den hänger en skylt. På den står det att här får personer som varit i kontakt med pälsdjur inte komma in. Så har det varit sedan årsskiftet då denna avdelning allergianpassades för att Hugo Lindberg inte ska behöva vara hemma för att han blir sjuk på dagis.
- Det är bra här, säger Hugo och fortsätter rita på några korkar med kompisen Leo Jansson.
Hugos föräldrar begärde att kommunen skulle erbjuda en allergianpassad dagisplats i närområdet åt deras son. Någonting som de också fick. Hugo kommer att få gå på avdelningen Idet under nästa läsår också, tills han börjar i sexårs.
- Vi tar fall till fall. Just nu sitter vi och kollar på hur vi ska lösa det med ett ställe högre upp i skolsystemet, vi kan inte erbjuda överallt där, berättar områdeschefen Gun Lindkvist.
Ensam i länet
Det var ett stort arbete för att göra om den tidigare småbarnsavdelningen. Både barn och personal fick inte ha någon kontakt med djur. En del barn var tvungna att byta avdelning då de, eller någon som hämtade dem varit i kontakt med något pälsdjur.
Astma- och allergiförbundet har som mål att en sådan här avdelning ska finnas i varje område i alla landets kommuner. Som det ser ut nu är Idet den enda i hela Norrbotten.
- Många föräldrar var skeptiska till hur de skulle leva upp till kriterierna. Det är svårt när man inte lever med det själv, säger barnskötaren Pernilla Lundgren.
Föräldrarna till de 14 barn som i dag finns på avdelningen ställer nu upp på premisserna. Det är en hel del rutiner som måste följas. Varje dag allergistädas lokalerna, golv, stolar och fönster våttorkas. Man har en gemensam lekhall som går att dela av, där kan barnen vara på förmiddagen, sedan öppnas den för förskolans övriga avdelningar.
-  Vi är lite isolerade här, men utomhus går det bra. Men det är knepigt. Vår vaktmästare har till exempel hund och tar vi in en vikarie måste de också vara djurfria, säger Anitha Wallin, förskollärare.
Katter värst
En dryg fjärdedel av alla människor är allergisk mot någonting. Anitha Wallin berättar att katt är värst, håret kan sitta kvar sju år efter man haft katt. Ibland står de som hämtar utanför och ringer, personalen klär på barnen och skickar ut dem.
Trots att det snarare är en organisationsfråga än en ren kostnadsfråga så finns det inga fler äskanden om att starta allergianpassade förskoleavdelningar i kommunen.
- Än så länge kan vi erbjuda alla som kommer med en förfrågan, men det är klart, blir det många och det börjar kosta pengar så måste vi se över vilka vi erbjuder, säger områdeschefen Gun Lindkvist.
När Hugo Lindberg slutar förskolan är det tänkt att Idet ska gå tillbaka och bli en vanlig avdelning igen. En sak är däremot säker, Hugo mår mycket bättre nu.
- Avdelningen betyder mycket, han klarar vardagen och kan gå till affären när han inte är utsatt hela tiden, säger Anitha Wallin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om