Akut lokalbrist för ny förskola i Rosvik

Det råder akut brist på förskoleplatser i Rosvik. De som finns är fyllda och kommunen söker med ljus och lykta efter en ledig lokal för de tiotalet barn som köar.

Kö. På Rosviks förskola är alla platser fyllda och vid årsskiftet behöver 12 nya barn få plats.

Kö. På Rosviks förskola är alla platser fyllda och vid årsskiftet behöver 12 nya barn få plats.

Foto: Ylva Forslund

ROSVIK2017-10-29 16:17

Piteå-Tidningen har vid ett flertal tillfällen skrivit om bristen på förskoleplatser i Infjärden och då framför allt i Böle där man fått ställa upp en modul för att lösa delar av platsbristen. Den 17 oktober stod trots det 45 barn i kö i Infjärdensområdet och kommunen hade då ingen lösning i sikte.

Under hösten 2017 har Rosvik seglat upp som ett annat problemområde gällande förskoleplatser. Enligt Teija Engström, som jobbat med fördelningen av förskoleplatser under många år, säger att mer än tiotalet barn står i kö för en plats i Rosvik från januari/februari 2018. Det står klart efter att datum för ansökan om plats för vårterminen 2018 gick ut den 15 oktober.

Att det råder brist på lokaler, tänkta till förskoleverksamhet i Rosvik, är inget nytt. I januari i år öppnades en förskoleavdelning i Betel-kyrkans lokaler i Rosvik. Den verksamheten blir kvar, oklart hur länge.

Inga Johansson, förskolechef i Rosvik, bekräftar att det finns ett akut behov av förskoleplatser i Rosvik och att lokal saknas.

– Vi söker med ljus och lykta efter en lokal. Alla är engagerade och jobbar för det, jag, min chef, kommunens lokalstrateg och föräldrar. Det brinner i knutarna och jag kan inte säga att något är klart än.

En kortsiktig lösning, skulle enligt Inga Johansson kunna vara att man ställde upp moduler, liknande de i Böle.

– Med moduler intill den befintliga förskolan skulle man kunna lösa bristen tillfälligt. Man skulle kunna nyttja den befintliga utemiljön och kanske också samnyttja kök och städ, säger hon.

Hur ser en drömlösning ut?

– I kommunen jobbar vi med hållbar utveckling och jag vill så klart se en hållbar förskola. Den bästa lösningen som jag ser det, vore att bygga ihop förskolan och skolan som ligger bredvid varandra. Det skulle ge stora fördelar, både pedagogiskt och lokalmässigt.

Hur många barn som bor i Rosvik, hur gamla de är och när de kan tänkas behöva en förskoleplats, är känt av kommunen.

Vad tycker du om kommunens sätt att jobba med förskoleplatser?

– Statistiken över antalet barn är som sagt känt men hur långsiktigt det jobbas med detta kan jag inte svara på. Det är en bred och svår fråga som i slutändan handlar om resurser. I verksamheten jobbas det hårt för att få till det och jag och mina kollegor är väldigt lösningsfokuserade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!