Sorkangrepp oroar skogsägare

Är det sorkar som orsakat stora skador på Börje Sandbergs skogsplanteringar? Det var när snön började tina bort som han upptäckte att gnagare tuggat i sig barken på mängder av tall-plantor som nu torkar ut och dör. Skogsstyrelsen misstänker att det handlar om ett sorkangrepp.

Skadorna, som med stor sannolikhet orsakats av sorkar, upptäcktes i helgen.

Skadorna, som med stor sannolikhet orsakats av sorkar, upptäcktes i helgen.

Foto: Maria Johansson

ROSVIK 2010-04-26 09:32
Det var under helgen som Börje Sandbergs bror upptäckte att gnagare tuggat av den tunna barken på mängder av plantor på området Flarken utanför Rosvik.
Totalt äger Sandberg där 16 hektar ungskog - varav åtta hektar planterats 2004 och åtta hektar självföryngrats. Området ligger relativt högt på en liten knabbe och det går att ta sig dit med bil på en lerig skogsväg.
- Men så länge snön ligger kvar går det inte att bedöma hur stora skadorna är. Kanske är det även fler skogsägare som är drabbade, men ännu inte kunnat ta sig ut till sina marker? menar Börje Sandberg när han visar PT runt i området.
Här och var finns angripna tall-plantor - gnagare har tuggat av den tunna barken på en eller flera ställen. Den ungskog som är drabbad torkar ut och dör sedan successivt.
Svårt bedöma kostnader
- Det är svårt att svara på om det innebär kostnader, men det finns krav på att man måste ha ett visst antal plantor per hektar. Som det ser ut nu kanske jag klarar mig ändå ... men det är klart, en förstörd planta är en planta mindre, konstaterar Börje Sandberg.
Han har ägt skog sedan början av 90-talet och vant sig vid att älgen och renarna tuggat i sig en hel del i perioder.
- Men jag har aldrig varit med om något liknande, att det varit så här avbetat ...
Troligtvis är det den stora mängden snö under vintern som ställt till det. Sorken gräver gångar i snön och livnär sig bland annat på att tugga av barken på särskilt ungskog. De har även haft en synnerligen "bra vinter", men tanke på att det inte varit någon tjäle i marken.
Skyddande snö
Börje Sandberg har varit i kontakt med Skogsstyrelsen som hittills inte har hört talas om några andra, liknande skadeangrepp.
- Det har varit gott om skyddande snö i vinter så det är troligt att det är sorkskador, säger Roger Wiklund, Skogsstyrelsen, Södra Norrbottens distrikt.
Vänta och se
Viltskador har blivit ett allvarligt problem för skogsbruket. Smågnagare som åkersork, skogssork och vattensork kan genom sitt gnag åstadkomma stora skador på skogsföryngringar. Såväl barrträd som lövträd kan skadas. Typiskt för sorkskador är att de förekommer periodiskt med cirka tre-fyra års mellanrum.
Vad ska du göra nu?
- Man får vänta och se hur mycket skadad skogen är, men om ytterligare en vecka borde snön vara borta och då kan man se mer. Men jag tror att det är svårt att skydda sig, man får vara glad över att man klarat sig så här långt från skador, menar Börje Sandberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om