Ekoparken i Rosfors ligger på en gammal äng som har vuxit igen med framför allt björk samt gran och metoden med hästkörning har använts på grund av den ömtåliga skogen. Det krävs en viss tjäle i marken och därför har arbetet utförts vintertid.
– Den gamla ängen är blöt, så ska man gå dit på sommaren måste man ha rejäla kängor och att ta dit ordinarie maskiner på ett sådant ställe hade inte varit bra eftersom det då skulle bli kraftiga spårskador, säger Lars-Göran Ek, naturvårdsspecialist vid Sveaskog.
Friställt muren
En första åtgärd har varit att hugga ner träd för att ta fram den gamla stenmur som står där.
– Vi har friställt muren, vi har huggit bort träd för att den ska bli synlig, berättar Lars-Göran Ek.
En del handlar också om att göra lövgynnande åtgärder. Granarna kommer på sikt att konkurera ut lövet och därför har Sveaskog fällt granar för att gynna tillväxten av löv. I dagsläget är det ungefär 60 procent lövskog men tanken är att det ska bli uppåt 90 procent för att skapa ytterligare naturvärden i ekoparken. Efter det är förhoppningen att den vitryggiga hackspetten ska hitta dit.
Lämplig fågel
– Det är en fågel som lever på döda lövträd framför allt, och den kräver väldigt mycket lövträd inom ett stort område för att kunna häcka. Vi tror att det är väldigt lämpligt att kunna ha den här fågeln här i Rosfors och därför gör vi lövgynnande åtgärder, säger Lars-Göran Ek.
Fågeln gynnar även andra arter.
– Det är ett kvitto på att vi gynnar andra arter. I första hand insekter som kräver solbelysta lövträd och björkar för att kunna lägga sina ägg där, det är deras habitatkrav så att säga, förklarar Lars-Göran Ek.
Arbetet i ekoparken genomförs för att skapa ytterligare naturvärlden. Det är LO Lundgrens hästskjutsar som utfört arbetet att skota virket ur skogen, som också kommer att fortsätta nästa vinter.