PT har tidigare berättat om hur HVB-hemmet i Rosfors tillfälligt stängts ner på grund av en omstrukturering av verksamheten. Tanken var att efter en renovering återuppta behandlingshemsverksamheten, men ägaren Balans Behandling AB berättar nu att man tänkt om.
– Vi har försökt starta upp ett behandlingshem i Rosfors, men vi har kommit fram till att lokalerna och miljöerna inte är optimala för den typen av verksamhet. Vi tänker oss därför en annan inriktning, säger Balans Behandlings grundare och tillika vd Robert Winneborn.
Han berättar att Rosfors herrgård istället kommer att användas som konferens- och utbildningslokaler inom vård- och behandlingssektorn.
– I första hand ska vi ha det för internt bruk, med utbildningar för personal och våra familjehem.
För tillfället pågår arbete med renoveringar av fastigheten. Flertalet gamla träd i anslutning till fastigheten har huggits ner. Detta då trädens skick ansågs utgöra en fara för både människor och fastigheterna. Vidare kommer renoveringar utföras på en del av byggnadens rör- och elinstallationer.
– Vi tycker att Rosfors herrgård är värdefull att bevara, och att den omgivande miljön är magiskt vacker. Vi planerar även att för externt bruk erbjuda utbildningar och konferenser för våra kunder. Det handlar om psykosociala utbildningar inom socialtjänstens och landstingets områden, men också inom juridiska frågor.
– Då kan vi slå två flugor i en smäll. Dels erbjuder vi en fin kursgård för människor som jobbar inom människovårdande yrken. Dels hoppas vi att den fina miljön och känslan som finns i Rosfors återspeglas på vårt bolag och vår verksamhet. Det finns såklart även ett marknadsintresse i detta.
Robert Winneborn berättar att de första utbildningarna i herrgården beräknas hållas under nästa år, och att många kunder redan visat intresse för att besöka Rosfors. Främst är det kunder som tidigare haft sina utbildningar på herrgården och som önskar återkomma.
– Det här handlar också om hållbar utveckling och vad vi kan ge tillbaka. Rosfors är värdefull för vår norrländska historia och jag tycker att det är viktigt att det bevaras och att göra något bra av det.
I arbetet med att se över vad som behöver göras har Robert Winneborn fått stor hjälp av personal från Norrbottens museum.
– Det finns mycket vi behöver lära oss kring våra skyldigheter och rättigheter med sådana här gamla fastigheter. Det är inte så lätt för en lekman att sätta sig in i. Norrbottens museum har hjälpt oss mycket med vilka områden vi ska söka hjälp inom och vilka vi kan få hjälp av.
Balans Behandling AB är ett Luleåbaserat företag som jobbar med omsorg, vård och behandling inom den sociala välfärden.
– I grunden är vi socionomer som kommer från myndighetsutövande arbete. Vi är ursprungligen från socialtjänsten.
Främst arbetar bolaget med vad som kallas kraftigt förstärkt familjehemsvård, där man jobbar både med ungdomar och vuxna med olika former av problematik. Deras främsta kunder är kommuner och landsting. Bolaget driver familjehemsvård, behandlingshem och tillhandahåller också i stödboende via egna lägenheter till vårdtagare.