Romtider på havet

I går gick startskottet för sex intensiva arbetsveckor för yrkesfiskarna Magnus och Krister Persson. Det var nämligen premiär för årets löjfiske och den första dagen drog bröderna Persson upp mellan fyra och fem ton löja.

21 september 2010 02:43
Löjfisket har sin årliga premiär den 20 september och pågår oktober månad ut. Under den tiden drar Magnus och Krister Persson in två tredjedelar av sin årsinkomst och det är naturligtvis havets röda guld, löjrom, de tjänar pengar på.
- Rommen säljs till grossister och till viss mån i vår egen fiskaffär. Det är romtider nu och vi fiskar löjan i skärgården mellan Piteå och Haparanda, berättar Magnus Persson.
Stor nätsäck
Bröderna Persson har var sin båt - Brottsjö och Polaric - och drar gemensamt en trål bakom sig. Redskapet påminner om en stor nätsäck som fiskarna fastnar i och sedan landas i båten.
- Under perioden fiskar vi från klockan sex på morgonen till fyra på eftermiddagen mellan söndag och torsdag. Trålen töms ett par gånger per dag och sammanlagt är det omkring 35 båtar i länet som fiskar löja på samma sätt som oss, säger Magnus Persson.
När båtarna kommer i land med fisken på eftermiddagen inleds arbetet med att utvinna rommen. Löjorna sorteras, honorna kläms på rom som sedan sköljs, rengörs och torkas innan den saltas och paketeras.
- Man får ut en knapp tesked rom från varje fisk. Hanlöjorna säljs till viss del i fiskaffären, men stora delar av fisken blir det djurfoder av, säger Magnus Persson.
"Normal start"
Under måndagens fiskepremiär drog bröderna Persson upp mellan fyra och fem ton löja.
- Det är en normal start. Inget rekord på något sätt, men en acceptabel inledning. Nu tar det cirka ett dygn innan vi tömt all fisk och sedan förpackas löjrommen för infrysning. Vi har anställda som sköter den biten och vi tar in mer folk vid behov, säger Magnus Persson.
Bröderna Persson har gott rykte i branschen och vid flera tillfällen har deras löjrom serverats på Nobelmiddagen.
Uppvuxna med fisket
- Vi är kända för att hålla hög kvalité på våra produkter. Vi är uppvuxna med löjfiske och har fiskat själva sedan slutet av 80-talet, säger Magnus Persson.
Att vara yrkesfiskare är dock ingen dans på rosor. Hög sjö och hårt väder är en del av arbetet som dessutom är fysiskt tungt.
- När man ska dra in laxfällor och skötar är det tufft ibland. Löjfiske är bland det lindrigaste vi gör, säger Magnus Persson.
Hur mycket sover ni per natt
under löjfiskeperioden?
- Det kan bli lite si och så med sömnen, men man försöker få några timmar per natt i alla fall, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!