"Vi känner att Infjärden håller på att avlövas"

Den indragna busstrafiken i Infjärden under sommaren är bara ytterligare ett exempel på hur servicen i den här delen av kommunen utarmas. Det menar Nils Dahlbäck i Roknäs, som är orolig över den negativa utvecklingen i området.

Infjärdenområdet och Markbygden avlövas bit för bit, konstaterar Nils Dahlbäck i Roknäs. "Det känns så sorgligt och onödigt med tanke på den underbara livsmiljö som vi har här."

Infjärdenområdet och Markbygden avlövas bit för bit, konstaterar Nils Dahlbäck i Roknäs. "Det känns så sorgligt och onödigt med tanke på den underbara livsmiljö som vi har här."

Foto: Sofia Wellborg

ROKNÄS2009-07-23 06:00
- Alla vi som bor här känner nog att Infjärden håller på att avlövas. Negativa saker händer steg för steg och tyvärr är det det offentliga, framför allt landstinget, som gått i spetsen för att centralisera. Och kommunen har inte förmått att hålla emot, säger Nils Dahlbäck, som är uppvuxen i Roknäs och som flyttade tillbaka till byn och tog över släktgården 1985.
Den onda cirkeln började med folktandvården, rekapitulerar Dahlbäck, som sedan länge är kommunpolitiskt aktiv för Folkpartiet.
Fastigheten där folktandvården i Roknäs var inrymd eldhärjades på själva midsommarafton 2004 vid en anlagd brand.
- Då såg landstinget en möjlighet att rationalisera bort mottagningen i Roknäs, men de hade nog inte räknat med Infjärdenbornas starka motstånd.
I enlighet med ett löfte av landstingsrådet Kent Ögren återinvigdes dock dessbättre folktandvårdens nya lokaler i Roknäsgården i september 2006.
- Då var allt i varje fall nästan gott och väl. Men sedan dess har man knappat in på resursen och i dag har man bara öppet en dag i veckan, för barn och äldre, konstaterar Nils Dahlbäck.
Tandhygienisten har flyttat till Öjebyn, så många Infjärdenbor i behov av tandvård tvingas resa till Öjebyn.
Bygger in problem
- Man bygger in problem för folk genom illa samordnade beslut.
Nils Dahlbäck minns väl när det fanns läkarmottagning i byn, provinsialläkaren som senare bytte namn till distriktsläkare höll till i den nuvarande pizzeriabyggnaden.
- På det hela taget fanns det full social trygghet här tills för ungefär tio år sedan, säger Dahlbäck.
Ändå har befolkningen inte minskat på något drastiskt vis. På 1950-talet hade Roknäs cirka 1 000 invånare, i dag bor här runt 800. I hela Infjärden finns cirka 3 000 invånare.
Inom näringslivet förekommer ingen som helst expansion eller dynamik och ytterligare ett orosmoment är att elevunderlaget för högstadieskolan minskar och närmar sig en kritisk gräns.
- Den här negativa utvecklingen är så tragisk och onödig med tanke på den goda livsmiljö vi har här. Fortfarande kan vi erbjuda en god basservice med bland annat en välsorterad livsmedelsbutik, en i varje fall rudimentär tandvård och hälsovård, en OK-mack och ett bankkontor med en bankomat.
"Centraliseringssjuka"
Nils Dahlbäck erinrar sig att det på 50-talet fanns 5-6 livsmedelsföretag i Roknäs, men sedan dess har en stark centralisering skett och nu har alltså även den offentliga sektorn drabbats av vad Dahlbäck kallar "centraliseringssjukan".
- Kommunen får inte tappa greppet om framtiden, utan måste jobba hårdare för det stagnerande Infjärdenområdet och Markbygden, säger Nils Dahlbäck.
Han föreslår att man äntligen river den förfallna Starbiografen och intilliggande ruckelliknande byggnad för att i stället uppföra ett seniorboende på dessa tomter - intresse och behov finns, så Pitebo borde inte vara så ängsligt för att göra en sådan satsning, menar Dahlqvist.
En positiv sak är i alla fall de pengar, 1 miljon kronor, som kommunen anslagit för utveckling av ett nytt centrum i Roknäs/Sjulnäs. Nils Dahlbäck avslöjar att "centrummiljonen" ska användas till en satsning vid OK, där en ny påkostad rast- och fikaplats kommer att anläggas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om