Omsorgsboende kan tappa sina dagrumsvärdar

Piteå kommuns projekt med dagrumsvärdar i äldreomsorgen kan tas bort redan i slutet av augusti. Undersköterskan Katarina Marinosdotter känner sig uppgiven. "Vi kommer att gå på knä om det blir så", säger hon.

Under projektets gång har man haft sex dagrumsvärdar anställda på Roknäsgården. "De har varit ovärderliga för oss. Måste de sluta kommer vi att gå på knäna igen", säger Katarina Marinosdotter, undersköterska.

Under projektets gång har man haft sex dagrumsvärdar anställda på Roknäsgården. "De har varit ovärderliga för oss. Måste de sluta kommer vi att gå på knäna igen", säger Katarina Marinosdotter, undersköterska.

Foto: Maria Johansson

Roknäs2023-08-07 19:30

För drygt ett år sedan inledde Piteå kommun ett projekt med dagrumsvärdar på två omsorgsboenden. På Roknäsgården har man haft en dagrumsvärd på varje enhet. Totalt finns sex enheter på boendet. Hortlaxgården ingår också i projektet.

– Värdarna serverar frukost och lunch. De har även fyllt på artiklar till omvårdstagarna, städet lägenheter, skurat matsalen och fyllt på matvaror. De avlastar oss mycket och är ovärderliga för oss, säger Katarina Marinosdotter, som har jobbat som undersköterska i 24 år.

Hon och hennes kollegor har hört att projektet kan upphöra den sista augusti och de är oroliga för hur det ska bli. Katarina Marinosdotter tror att det kommer att bli tungt om värdarna inte får vara kvar. 

– Vi undersköterskor blir då ålagda att göra dagvärdarnas sysslor plus omvårdnaden. Vi har nog svårt att få vikarier eller att unga utbildar sig i yrket. Går vi tillbaka till det som var innan kommer många att säga upp sig och söka andra jobb – för man orkar inte, säger hon.

Roknäsgården har också tagit bort ett av förmiddagsskiften för att få högre bemanning kvällstid. Nu jobbar två personal i stället för en på kvällarna. Helger är de ensamma men har en så kallad springare, som är tillgänglig på alla avdelningar.

– Det som har blivit en förbättring nu när vi är två är att vi kan utföra duschning både på förmiddagar och kvällar, i stället för att alla vårdtagare ska duschas på morgonen. Det gör att vi får ett bättre arbetstempo och man känner sig tryggare. Detta har vi gjort på prov och jag hoppas att vi får behålla det, säger hon.

Paulina Nordin, enhetschef på Roknäsgården, säger att beslutet inte ännu är fattat, men att hon hoppas att få besked ganska omgående.

– Det är ett projekt som vi snart har genomfört och det finns inget som säger att det ska vara för evigt, säger hon.

Hur har det fungerat hos er?

– Överlag har det fungerat bra, säger hon.

Enhetschefen tycker det har varit ett tillskott i verksamheten med dagrumsvärdar och hon har framfört önskemål till sin chef om att få fortsätta.

– Ja, det är klart att med fler personal så ger det effekt. Det vore väldigt trevligt att få ett beslut. Men socialchefen äger frågan. Hon har ju mycket att ta hänsyn till så jag förstår henne, säger Paulina Nordin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!