Starbions ägare drömmer om ny era

Turerna runt Starbiografen fortsätter. Kommunen betraktar byggnaden som en säkerhetsrisk, men ägaren Folke Sjöberg drömmer om en ny era och har sökt bidrag för att rusta upp den. Samtidigt pågår ständig vandalisering av fastigheten.

Folke Sjöberg brinner för kulturen. Förutom att äga Starbion är han konstnär och mannen bakom dansen på Käcktjärn.

Folke Sjöberg brinner för kulturen. Förutom att äga Starbion är han konstnär och mannen bakom dansen på Käcktjärn.

Foto: Gunnar Westergren

ROKNÄS2010-08-21 06:00
Snart 80-årige Folke Sjöberg har ägt Starbion sedan 1980 och visade film där fram till slutet av 90-talet.
- Sista filmen var Jägarna, men folk var redan utleda på den. Problemet är att landsortsbiograferna får filmerna sist av alla och Jägarna hade redan visats i Piteå under flera månader, berättar Sjöberg.
Inte råd
Det låga intresset för att gå på bio i Roknäs fick Folke Sjöberg att mer eller mindre ge upp. För tolv år sedan kopplade han bort elen för att slippa betala nätavgift.
Under årens lopp har biografen förfallit mer och mer och 2008 fick Sjöberg rivningstillstånd. Han anser sig dock inte ha råd att betala kostnaden, omkring 70 000 kronor, och satsar i stället på en nystart.
- I våras var det hit två ingenjörer från Västerbotten och deras slutsats var att Starbiografen kan räddas. Fastigheten står på plintar nära vattnet och de har sjunkit ned. Enligt ingenjörerna är det fullt möjligt att lyfta upp byggnaden och gjuta under den, säger Folke Sjöberg.
Men ett sådant projekt kostar pengar och därför har Sjöberg ansökt om EU-bidrag.
- Ärendet ligger just nu hos länsstyrelsen. Min spargris är tom och jag bedömer att det krävs två - tre miljoner för att rusta upp bion, säger han.
Renoverar
I väntan på besked om bidrag har 80-åringen själv börjat renovera så smått. Entrén har fixats till och väggen ut mot gatan ska skrapas och målas. Men Sjöberg känner sig motarbetad från mer än ett håll.
- Jag har erbjudit både Piteå kommun och Roknäs intresseförening att köpa Starbion för en spottstyver, men ingen har varit intresserad. Samtidigt pågår vandalisering med jämna mellanrum och under helgen var det någon vettvilling som slog sönder flera glasrutor, berättar Folke Sjöberg.
Han har polisanmält sabotaget, men tycker inte att ordningsmakten verkar särskilt intresserad.
- Poliserna antecknar och skriver, men kommer aldrig hit och gör något. Det känns ganska så trist.
Stora planer
Om Sjöberg skulle få sitt bidrag har han stora planer för Starbiografen. Flera stolsrader har redan tagits bort för att scenen ska kunna byggas ut om pengarna blir verklighet. På så sätt vill han bredda utbudet och förutom film erbjuda publiken kulturevenemang i musik- och teatergenren.
Får Folke Sjöberg nobben av EU återstår troligen bara rivning. Då blir den stora frågan vem som ska betala notan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om