De senaste åren har det skett en stor ökning av antalet barn i Infjärdenområdet och den ser inte ut att mattas av, då både inflyttning och barnafödande ökar. Renodlingsprojektet som Piteå kommun genomför har bidragit till att pengar i den kommunala budgeten har frigjorts och att satsningen på förskolan kan genomföras. Det årliga maxbeloppet av överföring från drift till investering uppgår till en miljon kronor i år, varav 495 000 redan är omfört för köp av inventarier.
– På helheten redovisar barn- och utbildningsnämnden ett överskott under 2020. Jag är jätteglad att vi kan göra det här på en gång för behovet är stort, säger Louise Mörk, ordförande i BUN.
Idag finns 14 kommunala förskoleavdelningar och en fristående inom Infjärdens område varav två är i tillfälliga lokaler. Roknäs förskola har cirka 110 barn i sin verksamhet. Efter ombyggnationen kommer de att kunna ta emot fler.
– Som det är nu har det bildats en propp med barn som har rätt till en plats. I nuläget har vi tre småbarnsavdelningar varav två är utlokaliserade. En i EFS-kyrkan och den andra finns i Svensbyn. Det känns jättebra för oss att vi får en till syskonavdelning. Nu behöver vi inte pussla och skicka barn till andra områden för att vi inte kan ta emot i vårt eget, säger förskolechefen Monica Thelin.
Förskoleutbyggnaden ska göras i en av Roknäsgårdens korridorer. Förskolan kommer också att kunna nyttja ett av äldreboendets samlingsrum som ska göras om till en mindre matsal.
– Vi har stor potential att ta emot fler barn. Vår verksamhet är i ett suterränghus och vi har fina utegårdar. Det vi behöver tänka över är trafiksituationen vid lämning och hämtning, säger Thelin.
Lokalstrategen Stefan Bengtsson, utbildningsförvaltningen i Piteå kommun, har lämnat in en beställning till fastighets- och servicekontoret.
– De jobbar med den nu och vi har också lämnat in bygglovsansökan. Vi beräknar att allt ska vara klart någon gång efter årsskiftet i februari eller mars, säger han.
Men det är inte bara Infjärden som har behov av fler platser inom förskolan. I centrala stan och i Rosvik är det trångt och även där finns behov av att utöka.
– Det behövs inte bara fler platser, många byggnader är också i stort behov av renovering. Men nu gör vi det här först och sen får vi ta det eftersom, säger Mörk.