Riv eller betala vite

Folke Sjöberg riskerar vite om inte den förfallna Starbiografen i Roknäs rivs, men Sjöberg har inga planer på att följa den uppmaningen.

Måste riva. Piteå kommun kommer sannolikt att utfärda ett vite med krav på rivning av den gamla Starbion i Roknäs. Något som ägaren Folke Sjöberg motsätter sig, såvida inte kommunen står för rivningskostnaden. (Arkivbild)

Måste riva. Piteå kommun kommer sannolikt att utfärda ett vite med krav på rivning av den gamla Starbion i Roknäs. Något som ägaren Folke Sjöberg motsätter sig, såvida inte kommunen står för rivningskostnaden. (Arkivbild)

Foto:

Roknäs2017-02-09 13:37

Folke Sjöberg var tidigare förelagd att riva biografen senast den 30 november 2016, men så skedde inte. Nu snäppar kommunen upp och inom kort landar ärendet på samhällsbyggnadsnämndens bord. Ett tjänstemannaförslag är under arbete och förslaget är att den gamla biografen ska vara riven senast den 1 juni. Om inte så sker så riskerar Folke Sjöberg att tvingas betala ett vite.

– Tanken med vitet är att det ska vara så pass högt att den som blir föremål för det vidtar de åtgärder som krävs, säger Anna-Karin Lundberg, enhetschef för bygg, plan och mark på Piteå kommun.

LÄS OCKSÅ: "Folke vägrar att riva biografen"

Men Folke Sjöberg har inga planer på vare sig rivning eller att betala vite. Enligt Folke Sjöberg tänker kommunen utfärda ett vite på 50 000 kronor.

– Jag vägrar betala. Då kräver jag att få sitta av tiden i häkte istället.

Sjöberg är upprörd över hur kommunen har grundat kravet på rivning som han anser bygger på felaktiga slutsatser och lögner.

– Kommunen har lyssnat på grannar som ljuger om att det blir sjuka av mögel och är rädda för att huset ska rasa. Det är inte rent spel.

Men byggnaden anses ju vara förfallen?

– Visst, en vägg buktar ut litegrann, men det kan jag fixa. Jag tänker också måla och skrapa fasaden, men det finns ingen risk att huset ska rasa. Det har stått i 100 år och är gediget byggt.

Vad ska du i så fall ha huset till?

– Jag ska inte använda det just nu, men det ska stå kvar. Det är ett fint gammalt kulturhus.

Men är det inte enklare att riva och få det här ur världen?

– Jag kan inte riva själv. I så fall får kommunen betala för rivningen eller köpa tomten, men de har inte visat något intresse, säger Folke Sjöberg.

Möjligen är det just kostnadsbiten som är problemet. Folke Sjöberg börjar bli till åren, men även om det är en biograf med anor så är det kanske inte realistiskt att tro på en ny storhetstid för Starbion som öppnade redan 1919 då stumfilmen regerade på vita duken.

Folke Sjöberg köpte biografen 1980 och visade film fram till 1998. Den sista filmen som visades var ”Jägarna”, men sedan dess har byggnaden förfallit. Om än det råder delade meningar om hur långt förfallet har gått.

– Redan när jag köpte Star bio så fick jag rekommendationer från länsstyrelsen att jag skulle vara försiktig med renoveringen, särskilt utvändigt, säger Folke Sjöberg.

Ett stort problem är att de plintar som byggnaden står på har börjat sjunka. Bara att åtgärda det skulle sannolikt kosta miljonbelopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om