Rekordmånga surfiskar för årets jury

Rekordvarm sommarvärme ute och rekordmånga surfiskar som skulle testas. Personalen från Infjärdens hemtjänst fick en mist sagt svettig uppgift när den godaste surströmmingen skulle koras i PT:s årliga test, men klarade av uppgiften galant.

Foto: Jens Ökvist

ROKNÄS2015-08-20 05:00

Hela tolv olika sorters surströmming fanns på bordet när det var dags för Piteå-Tidningens årliga surströmmingstest. I vanlig ordning handlade det om ett blindtest och de som stod för själva ätandet och bedömandet var ett glatt gäng kvinnor i olika åldrar från Infjärdens hemtjänst.

En timme hade testdeltagarna till sitt förfogande så det gällde att vara både snabb och effektiv, men någon egentlig tidsbrist blev det aldrig frågan om utan allt flöt på fint.

Det var Monika Grannas som var den som stod för anmälan till PT:s årliga test.

– Vi brukar äta surströmming ibland på jobbet och pratade om det innan semestern att "tänk om vi skulle vara med på testet". Sedan kom jag plötsligt på det när jag satt framför datorn hemma och så skickade jag iväg ett mejl, berättade hon.

Från början gick det lite trögt med att få ihop deltagare, men så plötsligt hade de blivit hela elva personer – nästan hela arbetsstyrkan och alldels tillräckligt. Att de alla äter surströmming hemma lite då och då är ingen ovanlighet.

– Jag äter ofta, men ganska oregelbundet. Men jag har inget emot att äta surströmming en tisdag i februari, det behöver inte vara i samband med premiären i augusti, sa Viktoria Nilsson.

– Nu när jag är gravid så äter jag inte ofta, men premiären får man inte missa, konstaterade Jennifer Lidman.

Att det var hela tolv olika sorter som skulle provsmakas och bedömas kom dock som en överraskning.

– Det här känns helt sanslöst! Jag hade tänkt kanske sex stycken, men inte så här många...nu blir det nog ingen middag i kväll, konstaterade Christina Forsberg som hade fullt upp med att hålla ordning på de olika fiskarna.

Flera femmor

Efter att utseendet bedömts återstod sedan bara själva ätandet och efter ett tag hade favoriter börjat utkristalliseras.

Det gavs flera femmor i betyg, men också nollor...

Testpanelen var stundtals tyngda av stundens allvar och fokusen och noggrannheten var stor. Att PT:s årliga test spelar stor roll när man sedan ska inhandla sin surströmming inför premiären var något som diskuterades.

– Men nu tar vi det här på vårt ansvar! sa damerna.

Åsikterna gick isär, men till sist var det Kallax som kunde utses till vinnare, bästa filén blev Röda Ulven och bland de tre nykomlingarna i årets test var det "Oh Jäs" som produceras i Kalix som var mest omtyckt.

Resultat av 2015 års surströmmingstest

Kallax (vinnare)

Utseende: Aptitliga, mycket fina, perfekt färg, ser trevliga ut, finast rom.

Smak: Väldigt goda, precis lämpligt salta, jättegoda, mycket bra smak, godaste romen.

Konsistens: Bra, fast och fin, perfekt, lättbenad.

Betyg: 4

Mannerströms

Utseende: Vackrast, feta och fina, glansiga, tjusiga, alla lika stora.

Smak: Jättegod smak, god rom, bra sälta, nja, sisådär.

Konsistens: Fasta, bra konsistens, lite hård rom, gryniga.

Betyg: 3,7

Röda Ulven filéer

Utseende: Ser fräscha ut, bra utséende, fina, färgstarka, jämn storlek.

Smak: Väldigt bra, perfekt, lagom salt, jippie vad gott!

Konsistens: Fasta, går bra att skära, trevlig konsistens.

Betyg: 3,6

Oskars

Utseende: Stora och fina, men grå i färgen, grådassiga, varierande utséende så här ska en surströmming se ut!

Smak: Bra sälta, inte lika salta som många av de andra, smakar bättre än vad den ser ut.,

Konsistens: Aningen sladdriga, lösa, men okej, lagom fasta, svårbenad.

Betyg: 3,5

Kallax Rom

Utseende: Romstinna, jämna i storleken, stora och fina, blanka,

Smak: Goda, men knepig smak, koncentrerad bismak, plåtsmak?

Konsistens: Hårda och hård rom, fast, lättrensad.

Betyg: 3,5

Oh Jäs!

Utseende: Stora, fin färg, ser helt okej ut, rosa i köttet.

Smak: Håller smakmässigt, god, klart ätbar, lämpligt salt.

Konsistens: Lite sladdrig, men lätt att rensa, stora och mjuka.

Betyg: 3,5

Röda Ulven

Utseende: Ser fina ut, jämna i storlek, röd tjusig färg, ljusrosa, väcker aptiten.

Smak: Lämpligt salta, goda, godkänd smak.

Konsistens: Fin konsistens, men sladdrig och knortig rom,

Betyg: 3,2

Storö

Utseende: Ser bra ut, men lite mörka, tråkiga fiskar, lite grå, gul rom.

Smak: Mildast i smaken, mums, klart godkänd.

Konsistens: Helt okej att rensa, lite lös i köttet och så även romen.

Betyg: 3

Rovögerns filé

Utseende: Ser smutsiga ut, grå och sladdrig, konstig färg, så där.

Smak: Väldigt salt, lite metallsmak, salt och god, skaplig.

Konsistens: Mjuka, lite för lösa, små, bra konsistens.

Betyg: 3

Kallax filéer

Utseende: Vackert rosa, fina filéer, blanka, liknar nästan inlagd sill.

Smak: Mycket smak, för salta, tyvärr inte så bra, fy!

Konsistens:

Betyg: 2,8

Oskars filéer

Utseende: Bleka, grådassiga med grönaktig färg på spadet.

Smak: Lite smaklösa, vattnigt, knappt godkänt.

Konsistens: Hårda, inga problem att skära i, typisk filé.

Betyg: 2,7

Rovögerns

Utseende: Inget man vill smaka, konstiga fläckar på fisken, konstiga, kan det vara något fel på burken?

Smak: Alldeles för salt, smakar konstigt, inte okej.

Konsistens: Mjuk, seg i köttet, svår att bena,

Betyg: 1

Surströmming

Är strömming som konserverats genom jäsning, en mycket gammal konserveringsmetod som funnits i årtusenden.

Strömmingen fiskas längst hela Norrlandskusten från Hästskär i Norra Uppland till Kalix.

Den rensade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys, det vill säga genom egna enzymer, och tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propansyra, smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken. Det bildas också svavelväte. Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa.

I Sverige blev metoden vanlig under 1500-talet då saltbrist uppstod på grund av kung Gustav Vasas krigföring. Man saltade då in strömmingen med mindre salt än vanligt. Om det berodde på kännedom om syrad fisk sedan tidigare eller om upptäckten av konserveringseffekten var en slump är omdiskuterat.

Surströmming anses i dag vara en del av det svenska kulturarvet. Det som under vissa tider var "fattigmansmat" har i dag blivit exklusivt.

Surströmmingspremiären ägar alltid rum den tredje torsdagen i augusti.

Källa: Wiktipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om