Redan innan klockan slagit sex på kvällen satt folk och väntade på nygräddade våfflor. Snabbt ringlade kön sig lång och det var full huggning när våfflorna skulle till att gräddas i lagg över öppen eld. Vad är det då som gör gräddade våfflor på Kalahatten så goda?
- Det är glödlopporna och röken. Men miljön här ger också en extra smak, tror Birgitta Elfgren ordförande i Roknäs/Stockbäckens byaförening som ordnar det hela.
Hon stod tillsammans med Leif Strandberg och Kurt Hällgren och gräddade våfflor på beställning. Leif Strandberg tror att våfflorna blir extra goda eftersom det blir så hett över elden, eller att det kanske var våffelreceptets förtjänst. En smet han tillrett själv, på hemliga ingredienser.
- Ja det är klart att det är hemligt, säger han och skrattar.
Sylt och grädde
35 liter våffelsmet var tillredd och redan efter en knapp timme hade det sinat rejält i smethinkarna.
- Vi gräddar så länge vi har smet kvar, säger Birgitta Elfgren.
Till våfflorna serverades sylt och grädde, kokkaffe till de vuxna och saft till barnen.
Våffelgräddning på Kalahatten ordnas varje tisdag hela sommaren och det har varit bra tillströmning av folk hela tiden. Alla år faktiskt.
- Det har alltid varit bra med folk men senaste två åren har det varit helt sanslöst mycket folk, säger Birgitta Elfgren som gissar att de hållit på i tio till 15 år nu.
Sara Hammarström besökte Kalahatten tillsammans med familj och vänner.
- Vi brukar vara här ganska ofta. Det är mysigt att det är så fint här, säger hon.
Och för våfflornas skull.
- Barnen älskar våfflor, säger Fredrik Hedelin.