Polis och kommun träffade bybor

Fler trafikkontroller i Stockbäcken för att bromsa grusbilarna och stoppa buskörning med snöskotrar. Det var ett par av önskemålen som delgavs polis och kommun vid ett medborgarmöte i Roknäs.

Varsågod. Områdespolisen Mathias Strandberg bjuder Elsa Rickardsson från Svensbyn på godis.

Varsågod. Områdespolisen Mathias Strandberg bjuder Elsa Rickardsson från Svensbyn på godis.

Foto: Tommy Norin

ROKNÄS2019-04-29 21:45

– Piteå kommun och polisen har gett löften om att vi ska träffa medborgarna för att ta reda på om de upplever trygghet där de bor. När folk kommer till medborgarmötena pratar de ofta om att de vill att polisen ska vara mer närvarande och de kan ta upp frågor om behovet av belysning i byn, säger Helena Lindehag, folkhälsostrateg i Piteå kommun.

PT träffar henne, polisen Mathias Strandberg och politikern Jonas Gunnarsson (S) utanför Ica i Roknäs under måndagskvällen. Strandberg kommer snart att synas i tv-rutan i serien om poliser i Norrland.

– Före jul var vi i Hemmingsmark och i juni ska vi vara i Piteå centrum. Vi gör detta tre gånger per år och är alltid i centrum, men annars åker vi runt till olika byar, säger Helena Lindehag.

– Jag ska lyssna in vad folk säger och föra det vidare in i politiken, säger Jonas Gunnarsson, ordförande för valnämnden i Piteå kommun.

Under kvällen kommer en bybo som vill vara anonym, men som säger att hon är trött på småbuset i Roknäs.

– Tio- till tolvåringar springer runt och kastar saker. Var är föräldrarna? Och en gång såg jag en pappa som körde fyrhjuling med ett barn framför sig i lekparken. Man undrar vad en sådan tänker med, säger kvinnan.

Willy Lundberg från Stockbäcken efterlyser fler trafikkontroller i Stockbäcken.

– När grusbilarna passerat fartkamerorna gasar de på igen, säger han.

Lars-Erik Hedin i Roknäs tycker att det är fint och tryggt i Roknäs, men han vill att det görs något åt ”buskörningen” med snöskotrar vid bron under vintern.

Annie Popova flyttade från Chicago till Roknäs för åtta år sedan.

– Jag trivs bra. Det är lugnt och tryggt, särskilt vid vår gata.

Mathias Strandberg berättar att han arbetar som områdespolis och i det ingår att arbeta mycket förebyggande där han ofta träffar ungdomar och där han samverkar med både skolan och socialjänsten

– I medborgarlöftet ingår att vi bland annat ska göra trafikkontroller och fotpatrullera. Vi försöker vara i alla byar men det handlar förstås alltid om vilka resurser vi har, säger han.

Han arbetar också som ”vanlig” ordningspolis och nu kommer mopedsäsongen. Det kommer att ge polisen merjobb, säger han.

Helena Lindehag säger att medborgarmötena har pågått i tre till fyra år och de förslag och synpunkter som samlas in tas om hand.

– En del frågor landar hos polisen och är det konkreta förslag som rör Piteå kommun tar vi med oss det, säger hon.

0911-645 00

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!