Nya filmer från förr visas för de äldre

På temat Min by visas fyra filmer på kommunens äldreboenden. På tisdagen var det premiär på Roknäsgården för filmen om de gamla festplatserna Perudden och Sikfors.

Joel Renqvist var mycket nöjd med den första filmen som väckte minnen om fornstora dagar på festplatserna Perudden och Sikfors.

Joel Renqvist var mycket nöjd med den första filmen som väckte minnen om fornstora dagar på festplatserna Perudden och Sikfors.

Foto: Torbjörn Carlsson

Roknäs2022-04-13 09:00

– Vilka trevliga minnen. Där har man dansat många gånger. Dessutom spelade jag med bandet Harmonys på 40- och 50-talet. Hoppas vi får se de andra filmerna snart, sa Joel Renqvist, som bor på Roknäsgården.

I filmen agerar Elin Johansson programledare med Lena Wiklund, som var med och arrangerade festligheterna i Sikfors, och Christina Skarin, som gjorde samma sak på Perudden.

Wiklund visar i filmen upp en fotoskatt och minnessaker från förr. För epoken Perudden försvann dessvärre mycket i samband med branden 1994.  Ibland samlades så många som 30 000 besökare på festplatserna för att se storheter som Alice Babs, Monica Zetterlund och Gunnar Wiklund.

En rolig anekdot är att Gunnar Wiklund i början av sin karriär ville ha 50 kronor och en kvarting i gage, men efter genombrottet kostade han 700 kronor och en sjuttifemma.

De övriga tre filmerna handlar om handel, arbetsplatser och stora olyckor. 

– Berättelserna från förr är tänkta att påminna om tider som varit. På det här sättet vill vi ta kulturen till de äldre och skapa ett socialt sammanhang, säger Magdalena Jonsson, avdelningschef för kommunens äldreboenden.

Filmprojektet är ett samarbete mellan socialtjänsten och kultur, park och fritid i samarbete med Acusticum. Projektet finansieras med statliga medel.

– I samband med 400-årsjubileumet gjordes sex filmer om Piteå. Nu kände vi att vi ville göra något för byarna, säger S-G Pettersson (S), ordförande för socialnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!