Piteås dricksvatten ska skyddas på lång sikt. Bristen på bra alternativ till huvudvattenvattentäkten i Svensbyfjärden gör att skyddsbehovet och värdet av befintlig vattentäkt är mycket högt.
– Vi håller helt med. Alla vill ha bra vatten, även djuren. En ko dricker runt 100 liter per dygn och skräpvatten duger inte. Bra vatten ger bra livsmedel, säger Per Isaksson, LRF representant och en av tre som utsetts att samråda med kommunen.
LÄS OCKSÅ: Skärpta krav i nytt vattenskyddsområde
När det här kom på tal vid årsskiftet 2012/2013 blev lantbrukare kallade att delta i projektgruppen som skulle arbeta fram ett förslag, enligt Isaksson.
– Sen hörde vi inget mer förrän nu i januari när vi fick ett färdigt förslag i handen. Nu ska vi träffats två gånger med representanter från Pireva och kommunen och det känns bra.
Han ställer sig frågande till vad det är för riskanalys som gjorts. Hur stor är risken att lantbrukarna ska förorena vattnet?
– I alla år har vattnet varit bra och det har inte varit några sjukdomsutbrott. Vi tycker att läckande avlopp är en betydligt större risk för vattnet liksom vägarna i närheten där exempelvis tankbilar kör.
Ungefär 60 lantbrukare indelade i två zoner berörs. För zon ett, de som har åkermark nära Piteälven, är regelverket hårdare än i zon 2. De sistnämnda finns i Infjärden.
Förslaget om att lantbrukarna ska tvingas begära tillstånd för att sprida stallgödsel på åkrarna upprör.
– Vi har redan så mycket regler att det känns som att slå in öppna dörrar. Vi har hanterat gödsel i generationer och vi är alltid noga med att bruka ner gödslet en bit från vattnet.
Förutom det extra jobb det innebär för redan hårt arbetande lantbrukare att söka tillstånd så undrar man vad det innebär.
– Betyder det att en del får tillstånd och en del inte, och vem ska ge tillståndet? Vem har kompetensen förutom vi, undrar Isaksson.
Överhuvudtaget tycker lantbrukarna att reglerna är för detaljerade och att vissa är obefogade.
– Lantbrukare i dag tar stor miljöhänsyn. Vi är piskade att göra rätt eftersom det går hand i hand med ekonomin. Det är fel tidpunkt att komma nu med nya regler, om det skett för länge sen hade jag förstått det men nuförtiden har vi alla gått kurser och vidareutbildat oss för att kunna göra rätt.
Genomförs de nya reglerna innebär det dessutom en del fördyrningar.
– Blir det så kommer vi knappt att kunna tanka en maskin i skogen. Farmartankar måste byggas in i ett slutet system med höga kostnader som följd.