Tillsammans med sambon Kristina Iversen har Emil tre barn. Lilla Joel är det senaste tillskottet i hushållet i Roknäs. Om paret varit gifta hade Emil automatiskt räknats som pappa, men som ogifta måset ett dokument skrivas under för att pappan ska registreras som vårdnadshavare och få samma rättigheter som mamman.
Blir rättslös
En formalitet i de flesta fall, men problemet är kommunens långa väntetider. Under tiden är Emil Fredriksson i princip rättslös som pappa.
– Om han vill vara pappaledig så får han ingen ersättning. I vårt fall har det löst sig genom att Emil tagit ut pappalediga dagar som vi har kvar för de andra barnen, säger Kristina Iversen.
Emil kan inte ens hämta ut medicin till sin lilla son.
– Jag tycker att det är lite kränkande mot mig som pappa, säger Emil Fredriksson.
Om något händer
Joel är född på BB i Skellefteå och redan där fick han sina fyra sista siffror i personnumret. På den punkten finns med andra ord ingen försening.
– Det är märkligt att det tar sådan tid. Det borde gå att ordna smidigare, säger Emil Fredriksson.
Om något skulle hända Kristina så dras situationen till sin spets.
– Då ska barnet ha en förmyndare i väntan på att Emils status som pappa utreds. Det finns exempel i Sverige där det har hänt, säger Kristina Iversen.
Måste vänta
De två äldre barnen, Minna och Ville, är födda 2010 och 2012. Då kunde paret boka tid för faderskapsintyg redan innan barnen var födda. På det sättet blev väntan kortare när väl barnet var fött.
Men nu går inte det längre.
– Vi förstår inte varför, men barnet måste vara fött först innan vi kan ansöka om en tid för att sedan tvingas vänta i månader, säger Kristina Iversen.
– Vi vet inte varför det måste ta så lång tid. Det är väldigt luddigt, säger Emil Fredriksson.
Situationen är likadan för flera andra nya föräldrar i kommunen. De får vackert ställa sig i den flera månader långa kön.