På flera äldreboenden i Piteå kommun har en ny planeringsmodell införts för att bättre kunna planera vården för omsorgstagarna. Praktisk professionell planering i vård och omsorg, PPP, ska ge bättre struktur för vad som ska göras och av vem när det kommer till rutinarbete, vilket i sin tur ger med tid för bemötande av omsorgstagarna.
Större möjlighet
Roknäsgården är ett boende som infört och som arbetar utifrån modellen.
– Genom att personalen redan i början av arbetsdagen vet vilka fasta sysslor som är deras ansvar får de större möjlighet att planera och frigöra tid för omsorgstagarna, säger Anna Forssell.
Tidigare har det varit svårt att veta om rutinarbeten har varit utförda, förklarar hon, och arbetsbördan har blivit hög på grund av onödig stress.
Mer värdefullt
Pernilla Fahlgren arbetar som vårdbiträde och hon är väldigt nöjd med planeringsmodellen.
– Jag älskar det. Det är mindre stressigt nu efter att vi införde det och vi får mycket mer kvalitetstid tillsammans med omsorgstagarna. Sysslorna är uppdelade bättre och det är mer jämnt fördelade. Det känns att det blir mer värdefullt för de som bor här och jag är mer nöjd med mitt arbete när jag går hem för dagen, säger hon.
Små irritationsmoment försvinner, tycker hon.
– Jag har det jag ska göra och de andra har sitt. Tidigare var det så mycket som vi behövde dubbelkolla i onödan, nu slipper vi det, säger Pernilla Fahlgren.
– Planeringen gör också att allting blir gjort och ingenting glöms bort. Risken att något faller mellan stolarna försvinner, tillägger Anna Forsell.
Planeringen görs dags– och veckovis i varje arbetsgrupp.
Högre kvalitet
Ett individuellt anpassat bemötande anses fungera bättre än medicinering och därför tycker Anna Forssell även att modellen leder till en högre kvalitet för omsorgstagarna.
– Och det är betydelsefullt för personalen att sätta guldkant på omsorgstagarnas tillvaro likställs som en arbetsuppgift, säger hon.
Anna Forssell är van arbetsmodellen sedan tidigare då den även användes på hennes tidigare arbetsplats.