"Jag trodde jag skulle dö den natten"

Många svåra känslor kom upp till ytan igen när de boende på Kringtorpsvägen 1 åter samlades, den här gången i rätten för att vittna om sina upplevelser natten till den 25 april 2016.

Roknäs 14 oktober 2019 19:00

På målsägandesidan är de fem personer utöver åklagarna och målsägandebiträdet. På andra sidan rättssalen sitter den unga kvinnan ensam tillsammans med sin försvarare. Först ut att bli förhörd i rätten på måndagsmorgonen är en man som bodde i en av lägenheterna på Kringstorpsvägen 1. 

– Det går inte att sätta ord på hur det var att vakna upp med svartrök i hela lägenheten, man var alldeles vimmelkantig, säger han. 

När advokaten kommer in med frågor tar känslorna över och han höjer rösten. 

– Det är inte första gången hon tuttar på ett hus! Hon försökte mörda sin sambo, hon har förstört våra liv, säger mannen. 

Rådmannen Niklas Lind manar till lugn. Mannen menar att det bara var ren tur att en ung kvinna som bodde i huset slog larm och att en annan boende var med i brandvärnet och därmed vaknade av sin sökare. 

Den unga kvinnan som larmade har flyttat från Piteå och deltar i rättegången via videolänk. Hon beskriver en lång resa tillbaka efter den tunga tid som följde efter branden. 

– Jag förlorade mitt hem och min identitet den natten. Jag försöker fortfarande hitta mig själv. Det är som om all tid fram till branden raderades ut, jag hade inte längre några fysiska bevis på att jag var jag, berättade den unga kvinnan. 

Hennes minnen är fasansfulla.

– Jag vaknade 01.45 av att det luktade bränt. Jag fick en jättestor klump i magen, så jag smög upp och kikade ut genom fönstret men såg ingenting. Jag gick och lade mig i sängen igen, men kunde inte somna om på grund av lukten och att jag hörde en massa osammanhängande ljud, säger den unga kvinnan. 

Efter en stund kliver hon upp och öppnar sovrumsdörren. 

– Då ser jag att hela min lägenhet är full med rök och jag ser hur det väller in rök från det unga parets lägenhet, jag får panik, säger kvinnan. 

Innan hon tar sig ut tar hon en snabb titt genom kikhålet i dörren och ser då att eldflammor börjat slå upp längs med golvlisten i trapphuset, men hon lyckas ta sig förbi dem och återvänder därefter inte in i byggnaden nåt mer. Ute på gården ringer hon SOS. 

– Det är bland det värsta jag varit med om. Jag trodde jag skulle dö den natten, säger hon. 

Hennes mamma, Liselotte Karlsson, har tagit sig till tingsrätten för att lyssna på sin dotters vittnesmål.

– Det är som att allt som hände den natten rivs upp igen. Jag är fruktansvärt stolt över min dotter, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa