"Jag rättar mig efter länsstyrelsen"

Länsstyrelsen ger Folke Sjöberg rätt och han tänker inte rätta sig efter kommunens rivningsbeslut. ”Starbiografen har stått här i 100 år, den kan stå kvar i 100 år till”.

Ett längre reportage om Starbiografen och Folke Sjöbergs filmintresse fanns med i "Filmrutan", ett magasin om film som kom ut 2018.

Ett längre reportage om Starbiografen och Folke Sjöbergs filmintresse fanns med i "Filmrutan", ett magasin om film som kom ut 2018.

Foto: Laila Bäckström

ROKNÄS2019-03-05 18:58

Han bor i en före detta Konsumbutik efter Långnäsvägen, biografägaren Folke Sjöberg, 88 år. Efter byavägen i Roknäs ligger hans gamla Starbiograf som Piteå kommun under flera års tid velat riva.

– Men de där ”småpåvarna” på Piteå kommun bryr jag mig inte om, jag varken lyssnar eller betalar, säger Folke Sjöberg.

Turerna kring Starbiografen har varit många. Den senaste handlar om att Samhällsbyggnadsnämnden, i mars 2017, beslutade att förelägga Folke Sjöberg med vite på 50 000 kronor om han inte senast den 1 juni 2017 rev bion. Beslutet fattades med stöd av plan- och bygglagen.

Men Sjöberg överklagade och länsstyrelsen går på hans linje i sitt beslut som fattades i slutet av november 2018 (läs artikeln intill).

Sedan dess har ingenting hänt och bion står fortfarande kvar.

Vi tar bilen från Folke Sjöbergs hem till den slitna, ljusgröna biografbyggnaden. Kliver över snömassorna och in i den mörka, kalla entrén. Någon ström finns inte, istället har Folke Sjöberg med sig en stor lampa att lysa upp med. På biljettluckan i entrén står biljettpriset: ”60 kronor”. Den allra sista filmen som visades här var ”Jägarna” 1996.

Den allra första var ”Hon hade varit i New York” 1919 – då kostade biljetten en krona.

– Biografen lutar men den har stått här i 100 år. Den kan stå kvar i 100 år till, säger Folke Sjöberg som anser att den är ”gediget byggd” och håller inte alls med kommunen och de närboende om att den skulle vara ”bortom all räddning” och utgöra en ”säkerhetsrisk” eller ”olägenhet för människors hälsa”.

Har du någon förståelse för grannarnas synpunkter?

– Nej, jag har ingen förståelse, säger Folke Sjöberg som anser att grannarna ”ljuger”.

Han menar att det är omöjligt att personerna kunnat bli sjuka när de aldrig varit inne i byggnaden. Något han också tog upp i sin överklagan till länsstyrelsen.

– Jag har velat se sjukintyg, men det har jag inte fått göra.

Han visar runt inne i biografen och berättar om en del förbättringar han gjort och håller på med. Det handlar om riktning och nivåläggning av entrégolvet och att han flyttat fram alla bänkrader så att ingen befinner sig under läktaren. Planen är också att bygga ut scenen så att teater och andra aktiviteter ska kunna utföras.

– Länsstyrelsen anser inte att byggnaden gjort sitt och det är de som bestämmer. Anser de att byggnaden ska rivas följer jag det beslutet direkt, då får grannarna som de vill, säger Folke Sjöberg.

Han berättar att han också blivit tillfrågad om att sälja projektorerna:

– Det är en Stockholmare som planerar att starta ett biomuseum i Stockholm och behöver bra grejer. Jag svarade honom för två-tre veckor sedan och satte priserna, men jag rear inte ut dom. Projektorer är dyrbara, tycker han de är för dyra har jag dem kvar.

Folke Sjöberg skulle också gärna se att kommunen hjälpte till och renoverade byggnaden.

– Jag skulle kunna visa gamla klassiker som Charlie Chaplin och Helan och Halvan. Jag har ju certifierad utbildning som maskinist och så skulle någon kunna sitta och plinka på pianot. Nackdelen är att det inte finns bra parkeringsmöjligheter utanför, utan närmast parkeringen blir borta vid affären.

Han visar ett reportage om Starbiografen i ”Filmrutan”, ett magasin om film från 2018. Här kan man läsa mer om biografens historia, om Folke Sjöbergs stora intresse för film och hans stora engagemang för biografen.

– Det är en kulturbyggnad, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!