Ingen förskoleplats nära hemmet för Helmer

Att i god tid söka förskoleplats nära hemmet är ingen garanti för att få det. Det fick Erik och Erika Lindström erfara när de i februari erbjöds plats i Svensbyn. De valde då att låta en förälder vara fortsatt hemma men snart är föräldradagarna slut.

Erik Lindström är pappaledig med sonen Helmer som inte fått plats på förskolan i Roknäs.

Erik Lindström är pappaledig med sonen Helmer som inte fått plats på förskolan i Roknäs.

Foto: Camilla Berglund

ROKNÄS2014-03-16 20:15

Videon är inte längre tillgänglig

Redan när Helmer Lindström var fyra månader gammal hörde föräldrarna Erik och Erika Lindström av sig till kommunen för att ställa sig i kö för en förskoleplats. De ville försäkra sig om att få en plats på förskolan i Roknäs, eftersom de bor i närheten av byn. Eftersom de var ute i väldigt god tid blev de uppmanade att höra av sig igen, men inte senare än tre månader innan de ville ha platsen. I oktober 2013 fyllde Helmer 1 år och familjen tog åter igen kontakt med kommunen för att få en plats från och med februari. Då kom bakslaget.

Stannar hemma

– Vi fick besked om att det inte fanns några platser i Roknäs och erbjöds plats i Öjebyn eller i Svensbyn på en nyöppnad avdelning.

Paret tyckte att de platser de erbjudits låg för långt ifrån hemmet och tog beslutet att låta en förälder fortsätta vara hemma och hoppas på en närmare placering längre fram.

– Konsekvensen blir att vi använder upp alla våra föräldradagar och i sommar kommer de att ta slut. Det kommer förmodligen att innebära att vi tvingas ta en plats som ligger en mil åt fel hål och som resulterar i fyra mils extra bilkörning per dag. Det känns inte alls bra att behöva tillbringa så mycket tid i bilen och dessutom blir det dyrt. Man har nog dåligt om pengar som föräldraledig, säger Erika.

Samma problem

Erika beskriver hur de och andra familjer i Infjärdenområdet har samma problem.

– Jag vet familjer från samma föräldragrupp som också sökt plats i Roknäs och som fått placering på anda orter.

Hur vill ni att man löser problemet?

Tvingas ta anvisad plats

– Vi skulle vilja ha en plats i Roknäs där Helmer får vara tillsammans med barn från byn. Barnen från Roknäs är också dem han ska gå skola med och där han kommer att ha de flesta av sina kompisar. Att ta en plats i en annan by och sedan bli förflyttade till Roknäs innebär ju att man får skola in två gånger och lära känna ny personal och nya barn, vilket inte känns så lockande. Vi vill att det ska bli bra från början, säger Erika.

Vad gör ni om ni inte får någon plats i Roknäs?

– Vi vet inte. När föräldradagarna tar slut i sommar funderar vi på att kanske ta ut semester. I värsta fall tvingas vi ta den plats vi blir tilldelade för att sedan byta. Det finns inget annat alternativ, säger Erika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om