Folke vägrar att riva biografen

Star bio öppnade 1919 när Buster Keaton och Charlie Chaplin var stora stjärnor på bioduken. Men sedan den stängde i slutet av 90-talet har lokalen förfallit.

Vill rusta. Folke vill inte ge upp biografen som varit en så stor del av hans liv och hoppas att kommunen låter honom rusta upp utsidan istället.

Vill rusta. Folke vill inte ge upp biografen som varit en så stor del av hans liv och hoppas att kommunen låter honom rusta upp utsidan istället.

Foto: Maria Johansson

Roknäs2016-11-29 20:23

Biografen har förfallit så till den grad att kommunen tidigare i år ålade ägaren Folke Sjöberg att riva lokalen. Tidsfristen tar slut onsdag den 30 november, men under måndagen stod huset på samma plats som det gjort i snart 100 år, och det kommer det fortsätta göra om Folke får bestämma.

– Jag är mycket emot en rivning. Jag har arbetat med kultur i hela mitt liv och skulle känna stor sorg om man rev ett gammalt kulturhus som det här. Jag har sagt att är ni så dumma att ni river ett 100 år gammalt kulturhus så får ni bekosta rivningen själva. Jag tänker inte göra det, säger Folke Sjöberg.

Många ortsbor vill att huset ska rivas. De anser att biografen är anskrämlig och farlig. Huset är också angripet av mögel.

Folke själv säger att biografen är så rejält byggd att den omöjligt kan utgöra en fara för någon, men medger att den definitivt har sett bättre dagar. Han hoppas att kommunen kommer att godta att han rustar upp utsidan och låter lokalen stå kvar istället för att riva den.

– Jag har tänkt röja bort riset, sätta en bjälke mot väggen och räta ut den och måla hela biografen. Det är inget stort projekt utan det kan jag göra själv, säger Sjöberg.

Det råder ingen tvekan om att Folke Sjöberg har ett stort filmintresse och att biografen har betytt mycket för honom genom åren. Han visar runt i den gamla bion och förklarar entusiastiskt i detalj hur de gamla projektorerna med kol och skorsten fungerar och vilka knep han hade för att hålla åldersgränserna när han visade Rambo.

– Jag har haft ett brinnande biointresse i hela mitt liv. Jag har ägnat en stor del av mitt liv i den här biografen med att visa film för att glädja byborna, berättar han.

Från kommunens sida har ingenting ändrats. Planen är fortsatt att biografen ska bort.

– Jo, det är ett föreläggande som fortfarande gäller. Vi får se hur det ser ut den 30 november. Vi har inte tagit ställning till vad som händer ifall biografen står kvar, säger Anna-Karin Lundberg, enhetschef för bygg, plan och mark på Piteå kommun.

Den vanliga ordningen är att man först förelägger fastighetsägaren att riva, och om det inte uppfylls så förelägger man med ett vite.

Kan det bli frågan om det om Folke Sjöberg vägrar att riva?

– Vi får se hur ärendet utvecklas. Vi måste första kommunicera med fastighetsägaren i ett sådant steg. Men vi har som sagt inte tagit ställning ännu. Det är samhällsbyggnadsnämnden som i så fall fattar det beslutet, säger Anna-Karin Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om