Brodern är övertygad om Linnas skuld

Resningsprocessen river upp sår hos brodern som överlevde det brutala överfallet i Kalamark. Sune Lindberg är övertygad om Kaj Linnas skuld.

Skadad. Ett ärr i huvudet vittnar om det brutala misshandeln som Sune Lindberg fick utstå. Brodern Roger Lindberg överlevde inte.

Skadad. Ett ärr i huvudet vittnar om det brutala misshandeln som Sune Lindberg fick utstå. Brodern Roger Lindberg överlevde inte.

Foto: Joel Gustafsson

ROKNÄS2016-12-30 20:22

Gården i Kalamark är såld och i dag bor Sune Lindberg ensam i en lägenhet i Roknäs. Han är funktionshindrad efter en stroke på 90-talet och de senaste tolv åren har han fått klara vardagen utan sin livliva – brodern Roger Lindberg.

– Nu får jag hjälp av hemtjänsten, säger Sune Lindberg, 70 år.

Resningsprocessen river upp oläkta sår hos brodern som överlevde det brutala överfallet i Kalamark.

– Det är ett stort obehag att det här börjar om igen, säger han.

Det besinningslösa dådet skedde kvällen den 14 april 2004 i brödernas hem i Kalamark. Sune Lindberg minns att han hade lagt sig ned för att vila när han plötsligt blir väckt.

– Jag trodde det var brorsan som kom från ladugården, men det var en maskerad man. Han frågade vart kassaskåpet var. ”Inte vet jag, svarade jag. Det angår dig inte”, säger Sune Lindberg.

Den maskerade mannen började sedan slå honom med en träpåk.

– Han sade: ”Ser du att det är blod på den här träpåken, och mer ska det bli. Var är kassaskåpet? Jag vet inte svarade jag".

Efter att ha fått pannbenet och käken sönderslagen blev Sune Lindberg bunden i sängen. Ett och ett halv dygn senare hittade hemtjänsten honom på köksgolvet där han hade svimmat.

– Jag försökte ta mig upp och dricka vatten men så fort jag rörde på mig så började jag spy. Jag hade en spricka från pannan ned i käken.

Först när ambulanspersonalen och polisen kom fick han veta att brodern Roger Lindberg låg död i ladugården.

– Han var där för att titta till getmamman som fått en liten killing. Då hade Kaj Linna misshandlat honom och tejpat igen näsa och mun så han kvävdes.

Efter mordet och mordförsöket dömdes Kaj Linna mot sitt nekande till livstids fängelse. Sune Lindberg är övertygad om Linnas skuld och hänvisar bland annat till kronvittnet som berättade att Linna hade planerat att råna bröderna.

– Det är bara han sitter inne. Kaj Linna är skyldig. Om han hade varit oskyldig hade han aldrig åkt utomlands direkt efter mordet.

Att någon annan av de inblandade personerna skulle ha tagit sig in genom den smala gluggen till ladugården tror han inte.

– XX (Kronvittnet) hade fastnat i gluggen. Han var för fet. Det måste ha varit en mager en, säger Sune Lindberg.

Utredarna som granskat fallet har hittat stora likheter med Långaredsmordet där två polska medborgare dömdes för mordet på ett lantbrukarpar. Men Sune Lindberg tror inte själv att de skulle ha känt till deras vardagsrutiner.

– Och mannen som slog mig pratade svenska, säger Sune Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om