De boende på Storåkersvägen är till största delen pensionärer och säger att de inte ens kan ha fönstren öppna utan att löv, kvistar och frön kommer in. Träden står på kommunens mark och redan 2013 gick de boende på gatan ihop och skickade in en skrivelse till kommunen, som undertecknades av nio personer. Men kommunen gav dem kalla handen.
– Nu blev det tio skottkärror fulla med löv och ris, man orkar inte med det som pensionär som ska göra allting själv. Jag sa det till kommunen och sa de att ”då får ni ju leja bort det”. Men hur ska man ha råd att leja bort vartenda jobb som pensionär, frågar sig en boende.
– Det värsta är väl att man inte ens kan sitta ute och fika utan att få kaffekoppen full med frön. Det ska man väl ändå normalt kunna göra, fyller en granne i.
Grannarna hävdar också att det mittersta trädet är sjuk och får en brun topp på sommaren. De har till och med erbjudit sig att fälla träden själva utan kostnad för kommunen.
– Vi sa att då tar vi bort dem själva. Men då hotade kommunen med konsekvenser för att det är deras mark och skattebetalarna som äger träden. Men vi är ju också medborgare och skattebetalare, säger en boende.
Katri Korpi är landskapsingenjör och trädgårdsmästare på Piteå kommun. Hon säger att kommunen är rädda om sina träd och mycket restriktiv med att fälla.
– Om man ser på den sträckan så är det bara de tre träden kvar och de är fullt friska, det är inget fel på dem, säger Katri Korpi.
Har ni testat träden? Det är ju ganska enkelt.
– Bara genom en okulär besiktning, alltså tittat på dem. Det mittersta trädet har en skiftning i brunt. Skulle vi ta ner alla träd som är lite bruna skulle det vara ett kalhygge i hela stan, säger Katri Korpi.
Är det rimligt att man som pensionär får så mycket extraarbete av träden?
– Ska man fälla fullt friska träd för att man inte orkar ta upp löven då kanske man istället måste ta hjälp. Om man ser på vad träden bidrar med som är positivt så renar de luften, tar upp vatten, tar upp damm, dämpar buller och bidrar till fågel och insektsliv. Inte minst är den gröna miljön välgörande för människan, säger Katri Korpi.
På kommunen har man svårt att se att det skulle vara samma klagomål och krav om träden hade stått på en grannes mark istället för kommunens.
– Skulle då personen som har problem med det gått över till grannen eller ringt och varit arg och kräva att grannen skulle fälla sitt träd? Jag har svårt att se att man skulle göra det. men när det är kommunen så tycker man att man betalar skatt och ska ha någonting för det, då tycker jag att man har det i och med att man får en grön miljö, säger Katri Korpi.