"Allt som vi har sparat är borta"

Sökaren började pipa och brandmannen Gunnar Lundström tittade vad larmet gällde. Plötsligt insåg han att det var hans egen adress.

Overkligt. Kerstin och Gunnar Lundström har förlorat sitt hem och i princip alla sina ägodelar. Med sig från lägenheten fick de med sig mobilen och bilnyckeln.

Overkligt. Kerstin och Gunnar Lundström har förlorat sitt hem och i princip alla sina ägodelar. Med sig från lägenheten fick de med sig mobilen och bilnyckeln.

Foto: Jennifer Sjödin

ROKNÄS2016-04-25 16:42

Videon är inte längre tillgänglig

Kerstin och Gunnar Lundström bodde i en lägenhet på övervåningen och de låg och sov när larmet gick. Gunnar Lundström är brandman vid brandvärnet i Infjärden och sökaren började pipa – brandlarmet gällde hans egen adress.

– Jag tänkte aldrig att det skulle vara hos oss. Det var ingen rök i sovrummet, men när jag kom ut i vardagsrummet såg jag en lätt dimma av rök, säger Gunnar Lundström.

Brandvarnaren tjöt, en granne kom och bankade på dörren, de klädde på sig och sprang ut genom trapphuset som snabbt blev rökfyllt.

Gunnar Lundström anslöt till räddningsmanskapet direkt och påbörjade släckningsarbetet.

– Det var rök överallt och jag tänkte att hoppas att vi klarar det, säger han.

LÄS OCKSÅ: Gamla banken totalförstörd

Kerstin Lundström fick med sig mobiltelefonen och bilnycklarna, resten av deras ägodelar blev kvar.

– Jag hann inte tänka på någonting, men vi har tänkt på det här tidigare. Gunnar har sagt att vi ska ta oss ner med hjälp av brandstegen utanför sovrummet om det händer någonting. Men vi gick ut genom entrén, det gick fort. Vi var åtta stycken i huset, alla kom ut fort och ingen skadade sig, säger hon.

Parets förhoppning var att huset skulle gå att rädda, att det bara skulle bli rökskadat.

Hur känns det nu?

– Jobbigt. Alla minnen och allt det vi har sparat är borta, säger Kerstin Lundström.

Det är visserligen materiella ting, resonerar de, men känslan av att ha förlorat allt är overklig.

– Vi hade kunnat stanna någon halvminut till och plockat ner lite saker i en väska, men vi tänkte i alla fall på bilnyckeln och det är ju bra. Men jag har Elvis-saker från Amerika som jag fick på 80-talet och en autografsamling som jag hade velat ha kvar, säger Gunnar Lundström.

– Jag har förlorat min släktforskning också. Nu får vi börja om med allt på nytt, säger Kerstin Lundström.

De har fått hjälp av vänner och kunnat ordna tillfälligt boende. På måndagsmorgonen blev det flera samtal till försäkringsbolaget också.

– Om alla kort och allting hade funnits kvar och om vi bara hade kunnat flytta in i en ny lägenhet då hade det varit bra, men nu är allting borta, säger Gunnar Lundström.

Torgny Långström är fastighetsägare och han åkte direkt till huset när han fick vetskap om branden.

– Det känns omtumlande. Det är ett gammalt hus och det är ombyggt några gånger. Det finns många prång där elden kan gömma sig, säger han.

Vad som händer nu är oklart, men han vill bygga upp huset igen.

– Jo, det är ett centralt läge. Förhoppningen är att kunna bygga upp huset igen, vi får se vilka förutsättningar det finns, säger Torgny Långström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om