Åklagaren satte press på giftkvinnan

Kammaråklagaren Klara Dahlström satte hård press på kvinnan i 25-årsåldern när hon förhördes i rätten angående bankhusbranden. "Hon lämnar andra uppgifter i dag och säger att hon inte minns", säger åklagaren.

Roknäs 15 oktober 2019 20:00

Det blev minst sagt rörigt för de åhörare som försökte hänga med i förhöret med den tilltalade kvinnan angående bankhusbranden i Roknäs. Inledningsvis gavs kvinnan möjlighet att berätta fritt om sina minnesbilder från den aktuella kvällen, därefter kom åklagaren Klara Dahlström in med frågor. 

Kvinnan menar i dag att sista gången hon var ner i källaren, där branden startade, var runt midnatt. Men åklagaren påminner om att hon åtminstone två gånger, i polisförhör uppgett att sista gången hon var ner var omkring 01.30, det vill säga strax efter att hon tagit ut pengar vid bankomaten. 

– Som jag minns det i dag var sista gången jag var ner just före klockan tolv, säger kvinnan. 

Hon menar också att det var då hon såg två utländska män i närheten av fastigheten. 

– I polisförhör har du vid två tillfällen sagt att du tänkte gå ner och hämta tvätten när du får syn på två utländska män från ditt köksfönster, var var du egentligen när du såg dessa män, undrar Klara Dahlström. 

Samtidigt lägger kvinnan vid rättegången till att det lät som om männen pratade rumänska. 

– Det är en helt ny uppgift, det är ingenting hon sagt något om tidigare, säger åklagaren till PT. 

Det är bara kvinnan själv som sett dessa två män i anslutning till fastigheten. Hon är också den enda av de boende som upplevt att porten ibland varit olåst, trots att det egentligen ska krävas portkod eller nyckel för att ta sig in i huset. På måndagen tillfrågades samtliga boende om de upplevt krångel med portkoden, alla utom kvinnan svarar att portkoden fungerat som vanligt. 

Försvaret ber att få läsa upp polisförhören med det rumänska par som fanns i Roknäs vid tiden för branden. Det vill säga den kvinna som hade en fordran på 600 kronor till en av de andra hyresgästerna. I dessa förhör berättar paret samstämmigt att de åkte hem till den kvinna de bodde hos vid 16-tiden den 24 april. Dagen efter blir de varse att bankhuset brunnit ner. På frågan om de känner till några andra rumäner som vistades i Roknäs vid denna tid svarar de båda nej. 

– Försvaret försöker så ett tvivel. Man vill driva linjen att det skulle ha varit några okända män där. Men det är svårt att utreda ett spår som ingen annan har sett, säger åklagaren Ulla-Karin Lindström. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa