Därför är Anne på Grönkulla alltid aktuell

Gammalt blir nytt är Anne på Grönkulla åter väcks till liv i en ny Netflix-serie med svensk premiär nästa vecka. Det föranleder Helg att blicka tillbaka.

Nu och då. Anne på Grönkulla i olika skepnader.

Nu och då. Anne på Grönkulla i olika skepnader.

Foto:

Retrospektiv2017-05-06 06:00

Den älskade kultserien om Anne på Grönkulla finns i åtta band, varav den första boken publicerades redan 1908. Författaren Lucy Maud Montgomery skapade karaktären efter att ha läst en tidningsannons som satte igång hennes fantasi.

.

Vin istället för saft

Berättelsen om Anne utspelar sig i ett grönskade och blommande östra Kanada. Dit kommer den rödhåriga och dagdrömmande barnhemsflickan på 11 år för första gången i sitt liv till ett riktigt hem. Det äldre strävsamma syskonparet Marilla (kärv men med ett gott hjärta) och Matthew (tystlåten och mjuk) tar sig an hennes uppfostran.

Nya läsare har genom decennier följt Annes fantastiska fantasi och förmåga att se poesi i det mesta. Boksidorna har förmedlat både vänskap och utanförskap. Två minnesvärda händelser handlar om att Anne råkar bjuda sin vän Diana på vin istället för saft och att hon råkar färga sitt hår grönt.

Bokserien har sålt i mer än 50 miljoner exemplar och har blivit översatt till 20 språk.

.

Emmy-belönad

Anne på Grönkulla har legat till grund för en mängd filmer, serier och musikaler. Tv-serierna ”Anne of Green Gables” (fick en Emmy) och ”Anne of Avonlea” skapades i mitten av 80-talet. Minnesgoda tittare minns Megan Follows i rollen som den temperamentsfulla Anne.

.

Anne i annan liltteratur

Hennes historia omnämns också i boken ”Mina hjältinnor” av Samantha Ellis – som skrivit en memoar om att växa upp och hitta sin identitet med hjälp av skönlitteraturen. Hon beskriver Anne som ett föredöme med sin fantasi och skaparlust.

I samband med hundraårsjubileet av Anne på Grönkullas utgivning i Sverige samlade Åsa Warnqvist, forskare i litteraturvetenskap, in svenska läsares upplevelser av Montgomerys verk. Ett urval av dessa personliga och gripande berättelser finns i boken som också innehåller ett par längre artiklar om Lucy Maud Montgomerys liv och produktion.

.

Ny premiär

Varför känns då historien om förälralösa Anne fortfarande aktuell nästan elva decennier senare? Kanske beror det på att hennes barnsliga drömmerier blandas med hett temperament och ett jävlar anamma när det verkligen gäller. Nästa vecka är det dags igen. Den 12 maj har en ny tv-serie om Annes liv svensk premiär på Netflix. För den nyfikna finns en lovande trailer att beskåda på Youtube redan nu. Sök på Anne med e och dröm dig tillbaka.

Och en sak är säker – att som Anne stå upp för sig själv, blir aldrig omodernt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om