Bekvämt med hotell – men inget slår orientering

Piteborna Irene Danielsson och Torbjörn Lundberg befinner sig just nu på sitt livs resa på andra sidan jordklotet.

Byborna bjöd på en dansföreställning för besökarna.

Byborna bjöd på en dansföreställning för besökarna.

Foto:

RESEDAGBOK2017-04-27 05:00

I dag fortsätter Piteå IF OK-orienterarna sin reseberättelse från ö-luffandet bland de små rikena i Oceanien. Resan har gått vidare från Nya Kaledonien till Vanuatu och Fiji.

Missade du första delen finns den här: Koll på kontroller i Nya Kaledonien.

OOO

Här fortsätter Irene Danielsson sin resedagbok:

Efter vistelsen på Nya Kaledonien gick resan vidare till nästa stopp: önationen Vanuatu där vi bara tillbringade ett knappt dygn i huvudstaden Port Vila.

Vackra vyer och kåkbebyggelse

Turister som reser i en stor grupp som bara landar ett dygn på ett ställe får knappast några djupgående kunskaper om landet.

Spontanintryck: Vackert, grönt, kuperat landskap. Fattigare än Nya Kaledonien, mycket kåkbebyggelse. Vanuatu känns helt melanesiskt med absolut övervägande delen mörkhyad befolkning, medan Nya Kaledonien kändes både europeiskt och melanesiskt.

Vi möter vänliga människor, som har god förståelse av engelska i till exempel vanliga livsmedelsaffärer. Vädret är tropiskt aprilväder med regn och sol om vartannat. Hotellet är anspråkslöst med ett trevligt poolområde. Vi lämnar Vanuatu med positiva känslor, men avsaknad av riktig kunskap om landet.

Myllrande folkliv

I Fiji blev stoppet längre, där tillbringade vi fyra dygn. Vi landade i den relativt stora staden Nadi med ett myllrande folkliv, mycket trafik, stor frukt- och grönsaksmarknad, moskéer och hinduistiska tempel.

Efter någon timme i Nadi for vi från verkligheten till den avskilda semesteranläggningen Shangri La's Fijian Resort, landets kanske första (och mycket stora) turistanläggning. Vänliga människor ropar "Bula" – hej" på fijianska – när vi kommer. Det anställda är fijianer, men hotellresortens gäster är välmående västerlänningar som vi. Fina badstränder, poolområden, ett urval av restauranger, aktiviteter för barnen med mera.

Besök i by

Det är avkopplande men kanske inte den typ av turism som vi brukar ägna oss åt. Som tur är får vi orientera två dagar (nördar som vi är) och hinner med en utflykt till en typisk fijiansk typisk by. Turistiskt förvisso, men det är ändå ett ställe där "riktiga" fijianer bor och lever.

Vi hälsas välkomna med fantastisk sång och musik av barn och vuxna och görs till hedersmedlemmar i byn genom en kavaceremoni (kava är en dryck som utvinns ur en rot).

Barn och vuxna bjuder upp oss till en enkel dans, och vi får också avnjuta en överväldigande lunch sittande på golvet på fijianskt vis.

Fruktodlingar

Vår guide hinner berätta ganska mycket om Fiji, till exempel att turismen nu gått om sockerrörsodlingen som huvudnäring. På Fiji odlas många frukter av olika slag: guava, papaya, mango och apelsiner. Man fiskar i havet, har kor uppe i bergen, jagar ibland, och enligt vår guide är Fiji i stort sett självförsörjande på livsmedel.

Tobbe en vinnare

Orienteringen såväl på Vanuatu som på Fiji har varit små tävlingar för vår stora resegrupp. Framför allt Tobbe börjar komma överens med Söderhavsklimatet och vinner båda dagarna i sin åldersgrupp på Fiji.

Irene har en hyfsad första dag på Fiji med en andraplats, bara tre sekunder efter segraren. Men andra dagen utforskar hon terrängen länge och väl ...

Det stora orienteringsäventyret återstår fortfarande – veteran-VM på Nya Zeeland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om