Inga utsläpp men ändå tvångsansluten

Hans Nordmark har varken vatten eller avlopp i den lilla stugan på Renön, men trots detta tvingas han betala anläggningsavgift för det kommunala VA-nätet.

Om ett par veckor börjar arbetet med VA-nätet inom verksamhetsområdet Renön och Nötön. (Arkivbild)

Om ett par veckor börjar arbetet med VA-nätet inom verksamhetsområdet Renön och Nötön. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Renön2018-09-21 19:25

– Vi har ingen diskbänk eller toalett, så hur ska vi kunna ansluta och till vad, säger Hans Nordmark, som har intyg från kommunens miljöinspektion att fastigheten inte har ”några miljöstörande utsläpp”.

PT besökte stugan i onsdags och konstaterade att Hans Nordmark och hustrun Gunny Hägg bor enkelt med utedass på tomten och utan rinnande vatten. Att få in en diskbänk i den lilla köksvrån eller för den delen en toalett skulle kräva relativt omfattande ombyggnationer.

I tisdags hölls ett informationsmöte om att nu inleds byggandet av det kommunala vatten- och avloppsledningsnätet på verksamhetsområdet Nötön och Renön. Om ett drygt år ska 169 fastigheter inom verksamhetsområdet vara anslutna. Och det handlar om stora kostnader för den enskilde fastighetsägaren.

– Det är ju ett tvång. Alla inom verksamhetsområdet måste vara med och betala minst 140 000 kronor i anläggningsavgift för det allmänna nätet som sträcker sig fram till tomtgränsen. Lägg till kostnader inom den egna tomten och vi är uppe i minst en kvarts miljon. Som pensionär är det svårt att ha råd med det här. Många riskerar att få lämna sina stugor, säger Hans Nordmark.

Nordmark visar runt på tomten. Det lilla utedasset, den smarta komposten och diskbänken utomhus med tunna under som fångar upp diskvattnet. Han trivs med det spartanska stuglivet sommartid.

– Jag har intyg på att vi inte släpper ut något och då känns det hårt att behöva betala för något som vi inte använder.

Samtidigt ökar antalet året runt-boenden i det som tidigare enbart var stugområden och med det ökar förstås behovet av fungerande VA-anläggningar.

– Det är jätteviktigt, vi ska inte släppa ut något som stör miljön. Men jag saknar flexibiliteten och hoppas givetvis att vi som inte har några utsläpp ska slippa tvångsanslutning, säger Hans Nordmark.

Han sätter visst hopp till den statliga utredning i frågan som är ute på remiss. Den särskilda utredaren Anders Grönvall föreslår just flexiblare lösningar. Exempelvis att kommunerna i större utsträckning ska kunna acceptera enskilda lösningar där fastighetsägarna löser v/a-frågan själva. Antingen själva eller tillsammans i grupp. I vissa fall kanske betydligt kostnadseffektivare.

– Problemet är att myndigheternas grundläggande inställning verkar vara att alla har utsläpp, men så är det inte mitt fall och jag är nog inte ensam. Jag hoppas fortfarande slippa tvångsanslutning, säger Hans Nordmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om