Sverige har fått ett nytt helgon

Strax för klockan 11 helgonförklarade påve Franciskus Elisabeth Hesselblad. Därmed har Sverige fått sitt första helgon på 600 år.

Foto: Alessandra Tarantino

Religion2016-06-05 11:15

Vid en högtidlig ceremoni på Petersplatsen helgonförklarades Elisabeth Hesselblad av påven Franciskus. Detta skedde inför tusentals åskådare och betyder att Sverige fått sitt första helgon efter heliga Birgitta.

Efter att påven läste upp helgonförklaringen för Elisabeth Hesselblad bars svenskans reliker fram av en ung kubansk pojke. Han har också en stor del i varför nu Elisabeth Hesselblad blivit helgonförklarad.

Alla som helgonförklaras, kanoniseras, måste också vara förknippade med mirakel.

I Elisabeths fall handlar det om att pojken som tvååring led av en hjärntumör och därefter tillfrisknade på ett oförklarligt sätt efter svår operation sedan priorinnan på ortens Birgittinkloster bett en förbön för honom.

Elisabeth Hesselblad (1870-1957) är annars mest känd för att ha återupplivat den gamla Birgittinorden som grundades 1370 av heliga Birgitta.

Birgittinorden försvann från landet i samband med reformationen då Sverige blev protestantiskt.

På plats vid ceremonin i Vatikanen finns förutom släktingar till Elisabeth Hesselblad även den svenska ärkebiskopen liksom kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). (TT)

Fakta: Elisabeth Hesselblad

Maria Elisabeth Hesselblad föddes i Fåglavik i Västergötland den 4 juni 1870 och dog i Rom den 24 april 1957.

Vid 17 års ålder emigrerade hon till Amerika och jobbade som sjuksköterska. 32 år gammal konverterade hon till katolicismen och två år senare flyttade hon till Rom.

Hesselblad grundade 1911 orden Birgittasystrarna i Rom, vilken fick påvens slutliga godkännande 1920. Den orden kallas Ordo SS Salvatoris S. Birgittae (OSSS) eller Vår frälsares orden.

Det var en slags variant av Birgittinorden som grundades av den heliga Birgitta i Vadstena på 1300-talet. Den orden kallas Ordo Sanctissimi Salvatoris (O.Ss.S) eller Vår allraheligaste Frälsares orden.

1923 startade Hesselblads orden ett "vilohem" i Djursholm. I Sverige rådde då fortfarande klosterförbud. I dag finns över 50 kloster världen över som tillhör den nya grenen.

Elisabeth Hesselblad hann också med att köpa det hus vid Piazza Farnese i Rom där Den Heliga Birgitta bodde och verkade.

Hesselblad ligger begravd i Birgittas hus i Rom.

Hon förklarades som "vördnadsvärd" 1991, saligförklarades 2000 och har nu helgonförklarats.

Källa: Stockholms katolska stift, Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!