.
Butterkrans med nutella och hasselnötter
Butterkrans har länge varit en favorit bland fikabröden. Här har jag gjort en variant med mörk choklad, hasselnötter och nutella som inte går av för hackor. Den är fruktansvärt god och en favorit på fikabordet i juletider.
.
2 stora kransar
.
Grundrecept, saffransdeg
200 g smör
2 påsar (1 g) saffran
5 dl mjölk, 3 %
½ dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16–17 dl vetemjöl special
.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde, låt svalna till 37 grader. Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, strösocker och salt.
Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna (jag brukar knåda i en bakmaskin cirka 10–15 minuter, så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig). Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.
.
1 sats saffransdeg
.
Fyllning
150 g mjukt smör
1 burk nutella (rumstempererad)
200 g mörk choklad, 70 %
100 g rostade hasselnötter
.
Pensling
1 ekologiskt ägg
1 msk vispgrädde
.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Dela degen i två bitar, kavla ut dem (en i taget) på ett bakbord och bred på smöret. Bred eller ringla nutellan (hälften) över degen och strö över hackad choklad och hackade hasselnötter. Rulla ihop degen (precis som när du gör klassiska kanelbullar), skär 4–5 cm tjocka skivor och lägg tätt intill varandra på en plåt bakplåtspapper tills du har format en krans. Upprepa med den andra degen.
Låt kransarna jäsa under bakduk till dubbel storlek. Blanda ägg och grädde och pensla på kransen. Grädda den till gyllene färg, cirka 12–15 minuter.
.
Almond rocky road
När jag först gjorde detta godis i ett av mina julprogram blev det en dundersuccé, och
det är verkligen världens godaste och enklaste godis. Här är en variant på rocky road med saltrostade mandlar. Salt i mörk choklad är en fantastisk smak-kombo.
.
Cirka 25 bitar
.
600 g mörk choklad, 70 %
2 påsar (260 g) dumlekola
4 nävar mini-marshmallows
200 g saltrostade mandlar
.
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt svalna något. Blanda nästan alla ingredienser med den smälta chokladen. Häll ut blandningen, cirka 3 cm tjockt, på en bricka med bakplåtspapper, strö över resterande ingredienser och låt stelna i kylen. Skär upp i munsbitar.
.
Healthy snickers bars
Detta är ett godis för den som vill äta sockerfritt men även för den som vill äta gott (och det är vi många som vill!). Med naturens godsaker får du världens godaste naturliga Snickers bars.
.
Nötbottnar
2 dl naturella cashewnötter
1 dl jordnötssmör (gärna ekologiskt, utan socker)
2 msk honung
1 nypa vaniljpulver
.
Fyllning
16 saftiga urkärnade dadlar
1 msk kallpressad kokosolja
1 nypa vaniljpulver
1 nypa flingsalt
1 ½ dl rostade och salta jordnötter
.
Täcke
200 g mörk choklad, 70 %
.
Mixa cashewnötterna i en matberedare, blanda ner jordnötssmör, honung och vaniljpulver. Forma till bars på en bricka eller plåt med bakplåtspapper.
Mixa dadlarna i matberedaren tillsammans med kokosolja, vaniljpulver och flingsalt till en massa (det får gärna vara lite bitar i). Tillsätt jordnötterna och mixa hastigt en gång (så att det fortfarande är hela och grova bitar av jordnötter i massan). Fördela ut massan över nötbottnarna och ställ in i kylen tills det stelnat lite.
Smält chokladen i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten), doppa barsen så att de täcks av choklad. Låt stelna i kylen.
.
Polka chocolate chunk cookies
Detta är mitt recept på saftiga och rustika chocolate chip cookies med härliga sega bitar av polkagrisar. Smaken av mint gifter sig fantastiskt med chokladen, och jag kan lugnt säga att detta är barnens favoritkakor. Enkla att baka och ljuvliga att äta.
.
Cirka 20 kakor
.
250 g mjukt smör
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
1 ekologiskt ägg
4 ½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
150 g mörk choklad, 70 %
2 nävar polkakarameller (eller grovt krossade polkagrisar)
.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Vispa smör, salt, strösocker, farinsocker, vaniljsocker och kanel krämigt. Tillsätt ägget och vispa lite till. Rör samman mjölet med bikarbonaten och tillsätt det till smörblandningen. Tillsätt grovt hackad choklad.
Forma degen till en rulle, plasta in och låt den vila i kylen någon timme. Skär skivor av degen och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grovhacka polkakaramellerna och tryck ner några i varje skiva. Grädda kakorna tills de är gyllene, cirka 15 minuter.
.
Vit chokladpavlova med pistasch och passion
Denna fantastiska pavlova är min favoritdessert som jag fullkomligt älskar. Om man gillar maräng kan jag garantera en smakupplevelse som är extraordinär. Det mjuka innanmätet i marängen i kombination med den vita chokladen och den rostade smaken av pistaschnötterna är magiskt. Funkar på alla typer av middagar och en ypperlig dessert till nyår.
.
1 tårta
.
7 ekologiska äggvitor
5 ¼ dl strösocker
saft av ½ citron
200 g vit kvalitetschoklad
100 g pistaschnötter
.
Topping
5 dl vispgrädde
3 dl grekisk yoghurt, 10 %
4 msk florsocker
1 nypa vaniljpulver
8 passionsfrukter
.
Sätt ugnen på 130 grader, varmluft. Blanda äggvita, strösocker och citronsaft i en rostfri bunke. Rör tills sockret lösts upp. Vispa marängen tjock över kokande vattenbad (i en skål över kokande vatten) tills den uppnår cirka 65 grader och blir glansig. Värmen gör att eventuella socker kristaller smälter.
Ta av marängen från värmen och vispa den med elvisp tills den har svalnat. Hacka choklad och pistaschnötter grovt. Vänd försiktigt ner dem i marängen. Skeda ut marängen till ett toppigt, runt marängberg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda marängen i mitten av ugnen 70–90 minuter, den ska vara mjuk i mitten när den är klar. Vispa grädden löst och blanda den med yoghurt, florsocker och vaniljpulver. Skeda ut yoghurtgrädden över marängbottnen och toppa med urgröpt passionsfrukt.