.
Ostbollar med tranbär och rostade solroskärnor
Cirka 15 bollar
.
1 dl solroskärnor
flingsalt
3 dl smakrik riven ost
1/2 dl Philadelphiaost
1/2 dl torkade tranbär
.
Rosta solroskärnorna med lite flingsalt i en torr och medelvarm stekpanna.
Mixa ost och färskost i en matberedare till en jämn smet.
Grovhacka de torkade tranbären och vänd ner dem i ostsmeten.
Rulla bollar av smeten, lite mindre än chokladbollsstorlek – de är mer aptitliga om de inte är för stora. Så här långt kan du förbereda.
Inför servering grovhackar du de rostade solroskärnorna och rullar bollarna i det. Gör du detta moment för tidigt tappar du krispet.
.
Tips: De solroskärnor som eventuellt blir över är goda att strö över yoghurt. De ostbollar som blir kvar är fina och goda att toppa en sallad med.
.
Nötter med smak av kanel och chili
1 tsk chilipulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk kanel
1/2 dl kokossocker eller sötströ, alternativt farinsocker
2 äggvitor
flingsalt
2 1/2 dl cashewnötter
2 1/2 dl skållad sötmandel
.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda kryddor, sötning och salt till ett torrt pulver. Vispa ihop äggvitorna och blanda ner kryddorna. Rör ner nötterna och sprid ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Rosta i ugnen mellan 15 och 20 minuter. Rör om var femte minut.
Låt svalna.
.
Parmesankex i två varianter
4 1/2 dl mandelmjöl
2 1/2 dl riven parmesanost
1 tsk bakpulver
2 msk olivolja
4 msk vatten
salt
.
Blanda ihop alla ingredienser i matberedaren. Rulla till en korv och packa in i gladpack. Lägg i frysen.
Sätt ugnen på 150 grader.
När du ska grädda kexen tar du fram degen cirka 15 minuter innan, så att den hinner halvtina. Då är det lätt att skära skivor på drygt halvcentimetern. Skär så många kex du önskar (resten av degen kan du spara i frysen) och lägg ut på bakplåtspapper.
Dela sötmandlar och dekorera kexen med. Toppa med lite flingsalt innan du gräddar i cirka 20 minuter, eller tills kexen fått fin färg.
.
Den andra varianten av parmesankex innefattar två ingredienser: Riven parmesanost och flingsalt. Riv helt enkelt parmesan. Forma små utplattade högar på ett bakplåtspapper. Toppa med flingsalt och grädda i ugnen. 200 grader i mellan 5 och 10 minuter. Akta så att de inte blir brända.
.
Fikon med pepparkakssmul och ädelost
För fyra personer
.
4 färska fikon
70 g ädelost
2 msk flytande honung
3 pepparkakor
flingsalt
.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär fikonen i klyftor och lägg i en liten ugnsfast form. Bryt osten i bitar och strö över. Ringla honung över och gratinera i ugnens övre del i mellan 5 och 10 minuter. Ta ut formen och smula över pepparkakor och flingsalt. Servera ljummet.
.
Chokladtryffel med mintgömma
0,75 dl vispgrädde
25 g smör
225 g mörk choklad
flingsalt
några after eight
.
Hacka chokladen. Värm grädden i en kastrull och lägg ner smöret som får smälta. Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör om tills allt är smält. Tillsätt en nypa flingsalt.
Häll upp i små formar, bäst är en isbitsform i silikon. Dela after eight i bitar (anpassa efter storleken på formarna) och tryck ner en bit i varje ruta. Låt stelna i kyl.
Pudra över kakao när du lägger upp chokladbitarna.