Pajskalet
Ugn: 225 grader
.
2 dl havregryn
1 dl quinoamjöl
2 dl mandelmjöl
150 g smör
salt
.
Fyllningen
Ugn: 175 grader
.
800 g morötter
1 tärning grönsaksbuljong
1 ägg
2 dl crème fraiche
150 g riven Västerbottensost
salt och peppar
Ett paket fetaost
Cirka 15 kalamataoliver (urkärnade)
En liten påse pinjenötter
.
Gör såhär:
Börja med att sätta på ugnen och göra pajdegen. Såklart kan du göra din egen favoritdeg, men här kommer recpetet på vår.
Mixa ihop havregryn, quinoamjöl, mandelmjöl, smör och salt i en matberedare. För hand funkar också. Tryck ut pajdegen i en pajform med lite högre kanter.
Känns degen kladdig? Pudra över lite mandelmjöl innan du trycker ut degen.
Förgrädda i cirka tio minuter, 225 grader. Sänk temperaturen till 175 grader.
.
Medan pajskalet svalnar, gör fyllningen.
Riv morötterna och fräs på ganska hög värme i smör eller olja. Smula över en tärning grönsaksbuljong.
Rör ihop ägg, crème fraiche och Västerbottensost i en skål och blanda ihop med morotsfräset. Smaka av med salt och peppar.
Häll ner i pajskalet, bryt fetaosten i bitar och stoppa ner i morotsröran. Peta även ner oliverna.
Rosta pinjenötterna lätt och strössla över pajen.
Grädda tills pajen fått fin färg, cirka 35 minuter.
Servera med en härlig sallad, gärna med avokado i.