Middagstipset: Krämig morotspaj

Idéer på middagsmat kan man aldrig få för mycket av. Här blandar vi en luftig, krispig pajbotten med söt morot, salta kalamataoliver och krämig Västerbottensost. Hej morotspaj! Välkommen ner i magen.

Hösten är morotstid.

Hösten är morotstid.

Foto: Mari Gustafsson

Recept2018-09-08 06:00

Pajskalet

Ugn: 225 grader

.

2 dl havregryn

1 dl quinoamjöl

2 dl mandelmjöl

150 g smör

salt

.

Fyllningen

Ugn: 175 grader

.

800 g morötter

1 tärning grönsaksbuljong

1 ägg

2 dl crème fraiche

150 g riven Västerbottensost

salt och peppar

Ett paket fetaost

Cirka 15 kalamataoliver (urkärnade)

En liten påse pinjenötter

.

Gör såhär:

Börja med att sätta på ugnen och göra pajdegen. Såklart kan du göra din egen favoritdeg, men här kommer recpetet på vår.

Mixa ihop havregryn, quinoamjöl, mandelmjöl, smör och salt i en matberedare. För hand funkar också. Tryck ut pajdegen i en pajform med lite högre kanter.

Känns degen kladdig? Pudra över lite mandelmjöl innan du trycker ut degen.

Förgrädda i cirka tio minuter, 225 grader. Sänk temperaturen till 175 grader.

.

Medan pajskalet svalnar, gör fyllningen.

Riv morötterna och fräs på ganska hög värme i smör eller olja. Smula över en tärning grönsaksbuljong.

Rör ihop ägg, crème fraiche och Västerbottensost i en skål och blanda ihop med morotsfräset. Smaka av med salt och peppar.

Häll ner i pajskalet, bryt fetaosten i bitar och stoppa ner i morotsröran. Peta även ner oliverna.

Rosta pinjenötterna lätt och strössla över pajen.

Grädda tills pajen fått fin färg, cirka 35 minuter.

Servera med en härlig sallad, gärna med avokado i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om