Mandelkaka med smak av lingon

Den här mandelkakan påminner lite om mazarin i konsistensen. God med syrliga lingon i, men både blåbär och hallon fungerar säkert lika bra. En klick grädde till så är helgfikat klart. Med en klick kvarg som alternativ är mellanmålet för veckan fixat.

Helgfika med smak av skogens bär.

Helgfika med smak av skogens bär.

Foto: Mari Gustafsson

Recept2018-10-06 06:00

Du behöver:

1 dl sötmandel

100 g smör

1 ½ dl sötströ / stevia

(eller socker)

en dutt vaniljpulver

2 ägg

4 dl mandelmjöl

1 citron, skalet

1 tsk bakpulver

2 dl frysta lingon

.

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform med smör, så inte kakan fastnar.

Skålla mandeln: Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i mandeln och låt sjuda två minuter. Häll av i ett durkslag och spola över kallt vatten. Sedan är mandeln lätt som en plätt att skala. Hacka den grovt, för lite crunch i kakan.

.

Rör ihop smör, sötströ (eller annan sötning) och vaniljpulver så det blir krämigt. Rör sedan i ett ägg i taget och vänd ner den hackade mandeln, mandelmjöl, bakpulver och finrivet skal av en sköljd citron.

Rör till sist i de frusna lingonen och bred ut smeten i formen.

Grädda mitt i ugnen ungefär trettio minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om