Sega browniecookies
De här kakorna är glutenfria, har härlig chokladsmak och är enkla att göra. Använd ekologiska ägg!
.
Ca 15 kakor
175 grader
.
5 dl florsocker
1 dl kakao
1 tsk äkta vaniljsocker
1 krm salt
3 ekologiska äggvitor
150 g krossad choklad
.
Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker. Vispa samman blandningen med äggvitorna.
Tillsätt chokladkrosset och vispa lite till. Använd matsked och lägg upp matskedsstora klickar på en bakplåtspappersklädd plåt.
Baka cirka 12 minuter.
.
Maränger med smak
Det är hur enkelt som helst att göra maränger och de är hundra gånger godare än de du köper i affären. Sen blir de extra goda med lite smaksättning, självklart är de magiska till glass men även som en småkaka i sig. Med frystorkade bär blir de lite sötsyrliga! Bären finns i välsorterade mataffärer i små burkar i bakhyllorna.
.
20 små maränger
125 grader
.
Grundrecept
3 äggvitor
2 dl socker
2 tsk äkta vaniljsocker
½ tsk vitvinsvinäger
.
Smaksättningar:
1 msk chokladsås
½ dl torkade bär (tex hallon, jordgubbar eller blåbär)
.
Vispa äggvitor, socker, vaniljsocker och vitvinsvinäger i en bunke (gärna högsmal), först på låg hastighet och sedan på högsta hastighet. Vispa tills du kan hålla bunken upp och ner utan att smeten rinner ut.
Dela upp smeten i olika bunkar och tillsätt olika smaksättningar.
Klicka upp marängen med en sked till önskad form på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen cirka 45–60 minuter beroende på storlek och om man vill ha torra eller sega maränger. Stäng av ugnen men låt gärna marängerna stå kvar en stund i eftervärmen om du kan hålla dig från att äta dem.
.
Kanelrutor med knäckig topping
Jag älskar kanel, det är min bästa kaksmaksättning. Denna kaka påminner lite om sommarkaka som vi säger i Piteå men i övriga Sverige kallar Pitekaka.
.
Ca 20 rutor
225 grader
.
100 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ekologiska ägg
4 tsk bakpulver
4 tsk äkta vaniljsocker
7 dl ekologiskt vetemjöl
3 dl gräddfil
2 tsk kanel
1 krm kardemumma
½ krm salt
.
Topping
175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
4 dl havregryn
1 3/4 dl ekologiskt vetemjöl
1 msk mald kanel
1 krm salt
.
Vispa smör och strösocker krämigt i en bunke. Tillsätt ägg och vispa samman.
Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl och vispa ner det i äggsmeten tillsammans med gräddfilen.
Häll smeten i en långpanna, cirka 30 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
.
Topping: Vispa samman ingredienserna till en smulig deg. Fördela smulorna ovanpå smeten.
Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 35 minuter.
Låt kakan svalna i formen innan du skär den i rutor.