Knäckigt, bärigt och segt

Ärligt talat – den här delen av året är lite trist och kall. Då gäller det att, förutom att äta extra d-vitaminer, göra roliga saker i vardagen. Vi besöker gärna kvarnkafét i Jävre och andra små fik runtom i Norrbotten, gör goda långkok, tar sovmorgon när det går och såklart så bakar jag nya, roliga bakverk.
Här bjuder jag på sega browniecookies, bärig maräng och knäckiga kanelrutor. Härlig chokladsmak och bästa kaksmaksättningen enligt mig.
/ Ewa

Sega och glutenfria. Browniecookies.

Sega och glutenfria. Browniecookies.

Foto: Simon Bertilsson

Recept2017-01-21 06:00

Sega browniecookies

De här kakorna är glutenfria, har härlig chokladsmak och är enkla att göra. Använd ekologiska ägg!

.

Ca 15 kakor

175 grader

.

5 dl florsocker

1 dl kakao

1 tsk äkta vaniljsocker

1 krm salt

3 ekologiska äggvitor

150 g krossad choklad

.

Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker. Vispa samman blandningen med äggvitorna.

Tillsätt chokladkrosset och vispa lite till. Använd matsked och lägg upp matskedsstora klickar på en bakplåtspappersklädd plåt.

Baka cirka 12 minuter.

.

Maränger med smak

Det är hur enkelt som helst att göra maränger och de är hundra gånger godare än de du köper i affären. Sen blir de extra goda med lite smaksättning, självklart är de magiska till glass men även som en småkaka i sig. Med frystorkade bär blir de lite sötsyrliga! Bären finns i välsorterade mataffärer i små burkar i bakhyllorna.

.

20 små maränger

125 grader

.

Grundrecept

3 äggvitor

2 dl socker

2 tsk äkta vaniljsocker

½ tsk vitvinsvinäger

.

Smaksättningar:

1 msk chokladsås

½ dl torkade bär (tex hallon, jordgubbar eller blåbär)

.

Vispa äggvitor, socker, vaniljsocker och vitvinsvinäger i en bunke (gärna högsmal), först på låg hastighet och sedan på högsta hastighet. Vispa tills du kan hålla bunken upp och ner utan att smeten rinner ut.

Dela upp smeten i olika bunkar och tillsätt olika smaksättningar.

Klicka upp marängen med en sked till önskad form på bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen cirka 45–60 minuter beroende på storlek och om man vill ha torra eller sega maränger. Stäng av ugnen men låt gärna marängerna stå kvar en stund i eftervärmen om du kan hålla dig från att äta dem.

.

Kanelrutor med knäckig topping

Jag älskar kanel, det är min bästa kaksmaksättning. Denna kaka påminner lite om sommarkaka som vi säger i Piteå men i övriga Sverige kallar Pitekaka.

.

Ca 20 rutor

225 grader

.

100 g rumsvarmt smör

3 dl strösocker

2 ekologiska ägg

4 tsk bakpulver

4 tsk äkta vaniljsocker

7 dl ekologiskt vetemjöl

3 dl gräddfil

2 tsk kanel

1 krm kardemumma

½ krm salt

.

Topping

175 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 tsk äkta vaniljsocker

4 dl havregryn

1 3/4 dl ekologiskt vetemjöl

1 msk mald kanel

1 krm salt

.

Vispa smör och strösocker krämigt i en bunke. Tillsätt ägg och vispa samman.

Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl och vispa ner det i äggsmeten tillsammans med gräddfilen.

Häll smeten i en långpanna, cirka 30 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

.

Topping: Vispa samman ingredienserna till en smulig deg. Fördela smulorna ovanpå smeten.

Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 35 minuter.

Låt kakan svalna i formen innan du skär den i rutor.

Ewa Sandborg

Bor: Storgatan i Piteå.

Familj: Sambo, katt och extrabarn.

Bäst i januari: Nu när det är som kallast och fortfarande mörkt skämmer jag bort mig själv lite med tulpaner, reafynd och min nya inredningfavorit: fotogenlampor som lyser upp kvällarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om