Kafferepet smyger igång advent

Jag är en av dem som startar julen i november, det finns ingen anledning för mig att vänta. Samtidigt som det är mysigt så blir det inte heller någon stress att hitta på julklappar eller att baka. Jag sätter små grankvistar i glasvaser, tar fram de mest älskade julprydnaderna och börjar lyssna på juljazz i hörlurarna när jag arbetar. Varför vänta på det ljuvliga?

Shortcake.

Shortcake.

Foto: Ewa Tanmark

Recept2014-11-15 06:00

Kanelbullekaka

En kaka som är snabb att vispa ihop och blir väldigt god och saftig. Nästan lika god som kanelbullar.

175 grader

100 gram rumsvarmt smör

3 st ekologiska ägg

2,5 dl socker

3,5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2,5 dl gräddfil

socker

kanel

pärlsocker

1. Smält smöret och låt det svalna helt.

2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och flufftigt.

3. Sikta i vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör sist i gräddfil och

det avsvalnade smöret.

4. Smörj och bröa en sockerkaksform, slå i ca hälften av smeten, strö

över socker och kanel och häll på resterande smet.

5. Grädda i 180 grader i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.

6. Strö lite pärlsocker över den avsvalnade kakan.

Shortbread med kanel eller saffran

När det börjar närma sig jul brukar jag byta ut smaksättningen i mina favoritkakor mot traditionella julkryddor. Dessa shortbreads blir ljuvligt mjuka och smälter i munnen. Doppa inte, då får du hela kakan i kaffekoppen.

Till cirka 40 kakor

250 g rumsvarmt smör

1 ½ dl florsocker

1 dl maizenamjöl

(maizena majsstärkelse)

5 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Lägg smör och florsocker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir fluffigt. Häll försiktigt i maizenamjöl och vetemjöl. Vispa igen till du har en slät deg (som är ganska kladdig så arbeta lite med mjölade händer tills den blir mer som en deg).

3. Mjöla ett bakbord och vält upp degen. Dela degen i fyra lika stora delar och rulla varje del till en knubbig korv, tjock som en varmkorv. Jag har räknat ut att den ska vara ungefär 30 centimeter. Skär den i 3 cm långa bitar, lägg upp kakorna glest på 2 plåtar med bakplåtspapper. Ta en gaffel och gör två rader hål på varje sida av kakan (som på bilden).

4. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och förvara dem i en burk med lock. Ät upp dem ganska snabbt för då är dem godast.

Bra baktips!

Om du ska ha bakplåtspapper i en form så blöt pappret innan och knyckla ihop det. Sen kommer du kunna klä formen med det mycket lättare och det blir lite slarvigt snyggt då du gräddat kakan.

Prova ha mjukt smör istället för smält i kakorna. De blir ofta luftigare och godare då.

Köp formar när du ska göra syltkakor. Sylten blir ofta så varm att kakdegen flyter ut då du gräddar.

Ewa Tanmark

Gör: Kommunikatör, ordförande Hemslöjden Norrbotten, datanördar och pysslar.

Bäst i november: Att jag är vuxen och får smygstarta julen hur mycket jag vill.

Mitt bästa tips just nu: Förvara stearinljusen i frysen så brinner de längre tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om