Chokladkaka med salt mandel & daimsnittar

Januari är chocken efter jul, jag tycker det är lite jobbigt när graderna kryper ner mot minus tjugo. Men nu har jag precis flyttat till min nya lägenhet och det känns mysigt att få inreda och göra det vårfint hemma, ställa tulpaner i isvatten och tänka på att ljuset är på väg tillbaka till oss.

Daimsnitt.

Daimsnitt.

Foto: Ewa Tanmark

Recept2015-01-17 06:00

Chokladkaka med salt mandel

Salt och sött ihop är min bästa smak, här bryter de fint mot varandra med mandlarna och chokladen. Ät den med vaniljkryddad, lättvispad grädde.

. .

175 grader

En springform

. .

100 g smör

200 g mjölkchoklad med salta mandlar

. .

2 dl socker

2 ekologiska ägg

1 ½ dl ekologiskt vetemjöl

3 tsk äkta vaniljsocker

1 msk kakao

1 tsk salt

. .

Smält samman smör och choklad i en kastrull, låt svalna lite.

Vispa samman resten av ingredienserna för sig och häll på smörchokladblandningen.

Smörj formen och bröa med lite strösocker.

Grädda i cirka 20–25 minuter.

. .

Daimsnitt

Jag krossar egen daim, tycker det blir snyggare så. Men det går bra att använda daim i kulor också givetvis.

. .

175 grader

. .

125 g rumsvarmt smör

1 ½ dl strösocker

1 ½ dl cocossocker eller brunt farinsocker

1 ekologiskt ägg

2 msk vaniljsocker

½ tsk bakpulver

1 tsk salt

3 dl ekologiskt vetemjöl

2 dubbeldaim, hackad

. .

Blanda ihop smör, socker, farin eller cocossocker, ägg, vaniljsocker, bakpulver och salt.

Tillsätt mjölet, rör ihop allt till en deg.

Dela degen i två delar och rulla dem till längder, cirka 40 centimeter och lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Kakorna kommer att flyta ut ganska mycket.

Strössla 2/3 av daimen över kakan.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–18 min.

Skär längderna i sneda snitt då du tar ut kakorna från ugnen.

Låt kallna och stelna på plåten.

Ewa Tanmark

Familj: Stor.

Gör i januari: Har just flyttat till en ny, fin lägenhet och stortrivs med att bo inne i stan igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om