Chokladkaka med salt mandel
Salt och sött ihop är min bästa smak, här bryter de fint mot varandra med mandlarna och chokladen. Ät den med vaniljkryddad, lättvispad grädde.
. .
175 grader
En springform
. .
100 g smör
200 g mjölkchoklad med salta mandlar
. .
2 dl socker
2 ekologiska ägg
1 ½ dl ekologiskt vetemjöl
3 tsk äkta vaniljsocker
1 msk kakao
1 tsk salt
. .
Smält samman smör och choklad i en kastrull, låt svalna lite.
Vispa samman resten av ingredienserna för sig och häll på smörchokladblandningen.
Smörj formen och bröa med lite strösocker.
Grädda i cirka 20–25 minuter.
. .
Daimsnitt
Jag krossar egen daim, tycker det blir snyggare så. Men det går bra att använda daim i kulor också givetvis.
. .
175 grader
. .
125 g rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl cocossocker eller brunt farinsocker
1 ekologiskt ägg
2 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl ekologiskt vetemjöl
2 dubbeldaim, hackad
. .
Blanda ihop smör, socker, farin eller cocossocker, ägg, vaniljsocker, bakpulver och salt.
Tillsätt mjölet, rör ihop allt till en deg.
Dela degen i två delar och rulla dem till längder, cirka 40 centimeter och lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Kakorna kommer att flyta ut ganska mycket.
Strössla 2/3 av daimen över kakan.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–18 min.
Skär längderna i sneda snitt då du tar ut kakorna från ugnen.
Låt kallna och stelna på plåten.